Отидете към основна версия

2 354 8

Toyota окончателно затваря завода си в Русия

  • toyota-
  • завод-
  • русия

Дилърите на марката в Русия обаче започнаха да внасят коли по други канали

В началото на март Toyota спря да доставя автомобили в Русия и прекрати работа по производство на автомобили в завода си в Санкт Петербург. Сега стана известно, че Toyota окончателно затваря завода в Санкт Петербург, като обектът ще бъде консервиран.

Продажбата на завода вече се обсъжда, но при сегашните пазарни условия няма да е лесно да се намери купувач, пишат местни медии. Във всеки случай производството на автомобили Toyota няма да бъде възобновено тук.

Припомняме, че Toyota откри руския завод с пълен цикъл (с цехове за заваряване и боядисване на каросерии) през декември 2007 г., като първоначално там се произвеждаха само седани Camry.

През 2015 г. производственият капацитет на предприятието беше увеличен от 50 хиляди на 100 хиляди автомобила годишно, а през август 2016 година започна производството на кросоувърите Toyota RAV4.

В допълнение към вътрешния пазар, произведените в Русия автомобили се продаваха в Казахстан и Беларус. През 2021 година от поточната линия са слезли 80 800 коли. От март тази година заводът не работи, а на служителите са изплатени две трети от заплатите им.

Дилърите на марката в Русия обаче, вече останали без официални доставки на нови автомобили, започнаха да внасят коли по други канали. В някои шоуруми вече има автомобили Toyota и Lexus, внесени от Казахстан, ОАЕ и дори от Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Свързани новини