Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 10:32 6 891 17

Изчислиха колко са загубили световните автомобилни марки от напускането на Русия

  • русия-
  • автомобили-
  • загуби

Най-големи загуби обяви British Petroleum, която не само имаше мрежа от бензиностанции в Русия, но и участваше в големи нефтени и газови проекти

Изчислиха колко са загубили световните автомобилни марки от напускането на Русия - 1

Общите загуби на световните автомобилни марки, които напуснаха руския пазар или преустановиха дейността си в Русия, възлизат на около 38.5 милиарда долара. Това заключение направи списание Avto.ru въз основа на публични съобщения за въпросните загуби. Крайният резултат отчита загубите както на производителите на автомобили, така и на други марки, свързани с автомобилната индустрия като компаниите за горива и гуми.

Първата голяма вълна от съобщения за загуби на компании дойде в края на лятото. Най-големи загуби обяви British Petroleum, която не само имаше мрежа от бензиностанции в Русия, но и участваше в големи нефтени и газови проекти. Според източници BP е загубила около 24.4 млрд. долара. Техните колеги от Shell оцениха загубите си на до 5 милиарда долара. Shell обаче ще компенсира част от тази сума, защото продаде своите бензиностанции на Лукойл: сделката беше завършена в края на пролетта, но сумата не беше разкрита.

Първият автомобилен производител, който официално напусна руския пазар през 2022 г., Renault загуби 2.3 милиарда евро - френската компания прехвърли активите си, включително завода в Москва, на руските власти срещу символичната сума от 1 рубла. Освен това сериозни загуби от спирането на дейностите си в Русия обявиха Mercedes-Benz и Michelin .

През есента загуби отчетоха Toyota и Nissan. В случая с Toyota, до 660 милиона долара загуби са причинени от спирането на руския завод: в продължение на няколко месеца концернът трябваше да поддържа предприятието и да плаща данъци, без да получава приходи. Nissan, който напусна руския пазар по същия сценарий на Renault, отчете загуби от над 680 милиона долара.

Други 550 милиона евро може да бъдат загубени от Traton Group, която включва марките камиони MAN и Scania. Компанията ще прехвърли активите си на нови собственици в началото на следващата година.

В края на октомври Mercedes-Benz обяви продажбата на руската собственост на дилърската мрежа Avtodom. Подробностите за сделката не бяха разкрити, но според експерти, ако в този случай е използван сценарият Renault / Nissan, тогава германската компания може да загуби до 2 милиарда евро.

В края на октомври компанията за гуми Nokian Tyres обяви намерението си да се раздели с руския завод . Продажната стойност на активите и в този случай не е официално обявена, но тя ще бъде приблизително 400 милиона евро. Самата компания все още не е разкрила размера на загубите си. Volkswagen Group също планира да продаде завода за сглобяване на автомобили в Калуга, като и там се очакат сериозни загуби.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За протокола

    51 5 Отговор
    Ами така е нато вярват на мошето зелено джудже, че като победи Русия и ще им раздаде големи парчета от нея!?

    Коментиран от #14

  • 2 Мимчят

    47 2 Отговор
    Ами,, кой каквото прави,за себе си го прави,,
  • 3 Анти-маймуна

    50 2 Отговор
    Което показва, че не работят за печалби, а за политика.
  • 4 Този

    43 8 Отговор
    Тоест 38,5 милиарда са преминали в Руски ръце, плюс разработените и приватизирани заводи. Правете си сметката, цените там падат а при нас???

    Коментиран от #7

  • 5 Да губят, тяхната…

    39 3 Отговор
    Те някои вече се усетиха, подвиха опашки и искат да се връщат!
  • 6 Мдааа

    31 2 Отговор
    За няма и година толкова милиарди.Тепърва ще губят..
  • 7 Хахахаха

    10 37 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    Нищо не е преминало, другар! Тези компании, които са разработвали находища и са напуснали, са останали руски, но Русия няма технология да продължи да ги разработва. Техниката за добив на нефт и газ, е западна технология! А като са напуснали производителите на коли, какви пари е спечелила Русия? Производителите са загубили продажби, но Русия е спечелила БЕЗРАБОТНИ! Така, че незнам къде виждаш печалба за Русия тук!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този

    25 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Ама ти наистина ли си мислиш, че разработен бизнес,някой ще го напусне. Защо да са безработни хората, завода се приватизира и готово. Хората си бачкат, производството си върви. Суровините се набавят от алтернативни държави и толкоз.
  • 9 Този

    22 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    А сондажите за нефт с отработена технология от 50 години за някакво ноухау ли ги имаш. Русия нямала била технологийте. Че те технологийте са първобитни
  • 10 мето

    4 29 Отговор
    А колко са загубите на руснаците?Че те комай отиват на големата мизерия!
  • 11 оракул

    6 32 Отговор
    Путин отряза клона на който седеше,само от продажби на газ ежемесечно в Русия влизаха по 30милиарда евро.Демек цяла Европа работеше за Русия.А сега дуки,а войната допълнително изцоца Русия,очаквайте зимата нова хуманитарна криза но,този път от Русия!

    Коментиран от #17

  • 12 случаен

    10 1 Отговор
    егати бизнесмените
  • 13 ивелин

    34 4 Отговор
    Тая престъпна сган само за няколко месеца разруши Световната икономика ,която беше изградена продължение на години.Тая сган наречена Америка принуди Европейските фирми да напуснат Русия очаквайки,че икономиката на Русия ще се разруши само за няколко месеца след което ще диктуват условията те.Тези тъпи престъпници не знаят,че Русия ако бъде принудена ще прибегне към всички методи включително към ядреният си щит и победители няма да има по - скоро само-унищожение на човечеството.
  • 14 Юлий Цезар

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "За протокола":

    И друго, за мен лично победа независимо от цената може да се окаже загуба ... когато цената която платиш те докара до фалит.
  • 15 Ей "капацитети"

    1 11 Отговор
    Дето ехидничите тука за загубите на Западните автомобилни компании в Русия!Не ги мислете!Това са големи международни корпорации и те ще покрият загубите си.Да му мислят горките руснаци.За тях загубите ще бъдат дълготрайни!Ще се изгубят много работни места.Ще се изгуби ноухау.Ще се се натрупат сериозни загуби от липсата на резервни части за обслужване на вече произведените в Руските поделения автомобили!...И най-важното - репутационните щети!Ще мине мнооого дълго време преди някоя от тези компании дори да помисли да стъпи пак на този пазар....Ами честито!
  • 16 да да

    1 1 Отговор
    Всички избягали от Русия фирми били на голяма печалба...Само в БГ може примерно Лукойл да отчита загуба..Сигурно защото нашите цени били примерно 1лв..за литър..дизел..Дано да се задавят тези грабители..
  • 17 Глупак

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "оракул":

    Добре че другите Оракули по ги Бива в Прогнозите.

    Да Живее Русия Во Веки.