Отидете към основна версия

5 180 8

Mercedes ще прави коли, в които хората никога няма да умират

  • mercedes-benz-
  • автономни коли-
  • катастрофи-
  • безопасност

Германците обещават безпилотна технология за намаляване на смъртните случаи по пътищата до нула

Германският автомобилен производител представи своя проект Vision Zero, чийто смисъл е напълно безавариен трафик и намаляване на смъртните случаи на пътя до нула. Твърди се, че тази цел ще бъде постигната до 2050 г., но има по-близка цел за намаляване наполовина на тежките наранявания и смъртни случаи по пътищата до 2030 г.

Според доклад на Световната здравна организация всяка година 1.3 милиона души умират при пътнотранспортни произшествия по света (данни за 2018 г.). Сега Mercedes си сътрудничи с градове и изследователски центрове по целия свят, за да събира данни за трафика и катастрофите и да използва тези знания за проектиране на самоуправляващи се превозни средства и системи за управление на уличния трафик.

По-специално, експертите изучават транспорта в Лондон и идентифицират зони с висок риск. Реални шофьори, които се съгласиха да участват в експеримента, помагат за събирането на данни. По подобен начин се проучва трафикът в Нидерландия. Специалистите от много години събират и статистика в страни, където има особено голям брой катастрофи с жертви - по-специално в Китай и Индия.

От 1969 г. Mercedes е реконструирал над 5000 реални произшествия с помощта на своя отдел за изследване на произшествия. Група изследователи се опитват да разберат как се случват катастрофите и как да ги предотвратят. Получените решения са въплътени в реални автомобили на марката.

През предишните години Mercedes многократно е бил първият в света, който въвежда някои модерни системи за сигурност. На немските автомобили стабилизиращата система дебютира като основно оборудване (през 1999 г.), а въздушната възглавница на водача се появи на Mercedes-ите през 1991 г. Сега Mercedes планира да се превърне в най-модерната марка за безопасност в автономното бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини