Last news in Fakti

18 Март, 2024 09:51 1 057 1

Проучване: Шофьорите не се доверяват на самоуправляващите се автомобили

  • автономни коли-
  • безопасност

Все по-малко хора смятат автономните превозни средства за безопасни

Проучване: Шофьорите не се доверяват на самоуправляващите се автомобили - 1

Повече от половината шофьори не се доверяват на самоуправляващите се автомобили. Изследването е проведено от специалисти от Американската автомобилна асоциация. Според експертите по-голямата част от хората се страхуват от автономни автомобили. Една четвърт от анкетираните се чувстват несигурни и когато до тях се движи роботизиран транспорт. В същото време шофьорите отбелязват високото ниво на развитие на „умните“ системи за сигурност.

Изследователите свързват негативното отношение на шофьорите към самоуправляващите се автомобили с няколко нашумели инцидента с участието на такива превозни средства. Например General Motors спря работата на подразделението си Cruise, което се занимаваше с разработването на автономни системи. Причината е инцидент с автономна кола на компанията, при който пострада жена.

Ако през 2022 г. около 15 на сто от шофьорите са се доверявали на автономни автомобили, то тази година тази цифра е само девет процента. В същото време 60 процента от шофьорите искат да видят системи за аварийно спиране и поддържане на лентата в списъка с опции за своите превозни средства. Шофьорите вярват в ефективността на тези технологии. Тестовете обаче показват, че подобни опции помагат да се избегнат инциденти само в отделни случаи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паника

    4 0 Отговор
    Седнете до друг шофьор, когато той управлява и се самонаблюдавайте. Всяка реакция, различна от вашата, ви създава дискомфорт. Какво ли е, ако и мястото е празно?