Отидете към основна версия

7 Ноември, 2022 19:57, обновена 7 Ноември, 2022 19:57 58 662 42

Тествахме новите китайски коли у нас (ЧАСT II)

  • dong feng-
  • dongfeng-
  • китайски автомобили-
  • електромобил

Dongfeng E3

ЧАСТ I

След като ви разказахме за купеобразния кросоувър IX5 в първа част, преминаваме и към втората част на нашия тест – електрическият E3. Моделът е поставен в най-продавания сегмент в момента, а именно този на компактните кросоувъри. Дизайнът на колата е подобен на този на другите модели на марката в предната част, като тук отново откриваме LED фарове и голяма радиаторна решетка, чиято роля е спорна. За разлика от повечето производители, тук китайците са заложили на традиционна визия, която по нищо не издава, че под капака на този автомобил работи електромотор, а не конвенционален бензинов или дизелов двигател.

Dongfeng E3

Въпреки, че двата модела са сходни на външен вид, не можем да кажем същото за интериора, където единственото общо е волана. Тук отново има два дисплея, като единият е пред водача и играе ролята на дигитален километраж, а в средната част на таблото е разположен дисплеят на инфотейнмънт системата, която е идентична с тази при IX5. Климатроникът тук се контролира от отделен модул над централната конзола с класически „врътки“. За разлика от IX5, където имаме класически скоростен лост, тук той е кръгъл и се прибира, подобно на тeзи при Jaguar и Land Rover.

С дължина от 4.39 метра, ширина от 1.85 метра и височина от 1.65 метра, размерите на E3 са подобни на тези при IX5, като тук таванът е с по-стандартна форма, което допринася за повече пространство за пътниците. За съжаление, седалките отново са тесни, но са с 6-степенно електрическо управление за шофьора и 4-степенно електрическо регулиране за пасажера.

Задвижването се осигурява от синхронен електромотор с постоянни магнити, разположен в предната част с мощност от 163 конски сили и 300 нютон метра въртящ момент. Той се захранва от батерия, разположена в задната част, която е с капацитет от 54кВч. Тя е достатъчна за пробег от около 300 километра според WLTP стандарта и около 400 километра според китайския стандарт за измерване. При подходяща станция, батерията може да бъде презаредена в рамките на 30 минути при капацитет от 20 до 80%, докато стандартно зареждане отнема 8 часа.

Определено колата се усеща по-тежка на пътя, но въпреки това запазва специфичното си меко окачване. Превключвателят на "скорости" е лишен от режим B, който да позволява така нареченото каране с "един педал", но при отпускане на газта се забелязва рекупериране на енергия и съответно забавяне на автомобила. Това се отчита и в лявата страна на километража, който показва колко енергия хабите или съответно спестявате. Подобно на своите електрически "събратя", максималната мощност пристига още от старта, което дава по-агресивно усещане за колата, което бързо приключва.

Дилърите в България отново са се погрижили за бързи доставки и са се заредили с автомобили на склад. И при този модел цветът също е единственият избор, като получавате идентични на IX5 екстри с допълнителни 360-градусови камери. Цената за този модел е 79 900 лева.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.

Свързани новини