Отидете към основна версия

2 908 15

Италия се обяви против изоставянето на автомобилите с ДВГ

  • италия-
  • двг

Според министъра на транспорта на страната Матео Салвини "зелената" програма, насърчавана от ЕС, e "псевдоекологичен фундаментализъм"

В Италия се обявиха срещу планираната от Европейския съюз забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., пише Bloomberg . Според министъра на транспорта на страната Матео Салвини това решение няма никакъв икономически, екологичен или социален смисъл. Той нарече "зелената" програма, насърчавана от ЕС, "псевдоекологичен фундаментализъм", който ще доведе до загуба на работни места за десетки хиляди хора.

Салвини също се противопоставя на плановете на ЕС да въведе по-строгия екологичен стандарт Евро 7 за двигателите с вътрешно горене от 2025 г. Според прогнозите, той ще намали количеството на отделяните азотни оксиди с една четвърт, но производителите се опасяват, че стандартът значително ще ограничи възможностите на двигателите с вътрешно горене и ще направи тяхното развитие безперспективно.

Позицията на Салвини за Евро-7 се подкрепя от главния изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес, който твърди, че подобна мярка само ще забави прехода на индустрията към електрически автомобили.

В Италия не за първи път намерението на ЕС да забрани автомобилите с гориво е остро критикувано. Тази година, заедно с България, Португалия, Румъния и Словакия, италианците предложиха изместване на срока с пет години напред - до 2040 г. Миналата година пък Италия обсъди с ЕС възможността да направи изключение за националните малки производители на автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.

Свързани новини