Отидете към основна версия

53 842 62

5 причини да не купувате нова кола на лизинг

  • автомобил на лизинг-
  • лизинг-
  • нови автомобили

Без значение каква е ситуацията в живота ви, умният ход винаги е да прочетете дребния шрифт

Лизинговите схеми, които дилърите ви предлагат за да си купите чисто нов автомобил правят колата на лизинг много примамлива. В крайна сметка лизингът поддържа ниски месечни плащания и можете да си позволите ново возило. Въпреки че лизингът предлага някои предимства, особено ако сменяте колите на всеки няколко години, той също е пълен с недостатъци.

Ето пет от тях, описани от ресурса nasdaq.com. Някои от недостатъците не важат за нашата страна, но има такива, на които трябва да обърнете внимание. Или с други думи този материал има за цел да ви накара да четете по-внимателно договора за мизинг на автомобил.

Инвестиция в чуждо имущество

Лизингът означава никога да нямате собствен капитал в превозното средство. Никога не можете да си върнете парите, които вложите в него. Всички екстри, с които дооборудвате колата, са от полза само за дилъра.

Ограничения на пробега

Някои дилъри ограничават пробега на лизингова кола от 12 000 до 15 000 годишно. Това се прави по две причини. Те не само ще могат да препродадат колата с малък пробег за повече пари, след като я върнете обратно, но и в договора ви се казва, че ще трябва да платите за всеки километър, изминат над лимита.

Географски ограничения

Ако сте решили да вземете автомобил на лизинг, прочетете внимателно договора. Възможно е дилърът да е включил клауза, че не можете да се преместите в друг град или държава с лизинговото превозно средство. За някои тази клауза е ограничаваща.

Променливи доходи

Да кажем, че животът върви страхотно, но какво се случва, ако се разболеете или загубите работата си? Ще имате ли достатъчно пари в спестовната си сметка, за да плащате лизинга или ще останете без транспорт?

Допълнителни разходи

Договорът за лизинг на автомобил определено не е забавно четиво. Ако прочетете договора достатъчно внимателно, ще откриете доста допълнителни такси и задължителни ремонти и обслужване (въпреки че колата не ви принадлежи). Ще има и солидна такса за прекратяване на договора, ако решите да го прекратите по-рано.

Заключение

Въпреки тези недостатъци, лизинговите договори са идеални за някои. Например, ако имате високоплатена работа и искате да си придадете образ на успял човек, когато шофирате, автомобилът на лизинг може да бъде най-рентабилният начин да направите това. Без значение каква е ситуацията в живота ви, умният ход винаги е да прочетете дребния шрифт, преди да вземете окончателно решение. Ако нямате налични пари или пък не сте сигурен в постоянните си доходи, то обърнете внимание на малкоупотребяван автомобил - макар и не чисто нов, той ще си е ваш, което е далеч по-добре от финансова гледна точка при евентуална препродажба и не само.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 90 гласа.

Свързани новини