Отидете към основна версия

5 952 8

Започна предсерийното производство на новите VW Passat и Skoda Superb

  • volkswagen-
  • passat-
  • skoda-
  • superb-
  • словакия

Предсерийното производство на новото поколение на моделите Škoda Superb и Volkswagen Passat вече стартира във фабриката на немския автомобилен производител Volkswagen в Братислава.

Началото на серийното им производство е планирано за края на тази година. Това съобщи говорителят на словашкото подразделение на Volkswagen Лусия Макайова. Ще припомним, че Volkswagen обяви прехвърлянето на производството на двата модела в Братислава през 2020 г.

Компанията ще инвестира над 400 милиона евро в новата производствена програма, с което общите ѝ инвестиции в страната ще достигнат над пет милиарда евро.

Производството на Passat и Superbs е планирано на производствената линия, от която излизат Škoda Karoq и Volkswagen up! включително електрическата му версия. Словашката фабрика на Volkswagen също сглобява автомобилите Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8 и Porsche Cayenne.

В подготовката за производството на моделите Passat и Superb, например, компанията инсталира нова технология и оборудване в монтажната зала, а също така изгради нов цех за каросерии. Според Макайова компанията вече е приключила по-голямата част от необходимата работа.

Volkswagen дава работа на около 11 000 души в Словакия и е един от най-големите работодатели в тази страна, която е с население от пет милиона души. Тази година компанията възнамерява да наеме стотици нови работници.

Автомобилната индустрия е основният двигател на словашката икономика. Освен Volkswagen заводи в страната имат и Jaguar Land Rover, Kia и Stellantis. Миналата година шведският производител на автомобили Volvo Cars обяви, че ще построи завод за производство на електрически автомобили в източната част на Словакия.

Миналата година производителите на автомобили в Словакия леко намалиха производството до общо около един милион автомобила. Страната запази позицията си на най-големия производител на автомобили в света на глава от населението, според местната Асоциация на автомобилната индустрия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.

Свързани новини