Отидете към основна версия

21 952 17

Какво се случва при удар в стена с 300 км/ч (ВИДЕО)

  • краш тест-
  • 300 км/ч

Клипчето показва как компютърно симулиран Mercedes-Maybach се блъска в стена с различна скорост

Видеото, което ви показваме по-долу не е на реална кола. то е направено в играта BeamNG.drive, но адекватно предава последствията от подобни инциденти. И въпреки че играта не е нова, видеото с виртуалните краш тестове привлече вниманието към симулатора и бързо спечели няколко милиона гледания.

В действителност едва ли някой ще блъсне шест Maybach-а с различни скорости, само за да види до колко ще се смачкат. А добре познатите ни краш тестове на Euro NCAP се провеждат с "градски" скорости: до 2020 г. челният тест се провеждаше с фиксирана деформируема бариера при скорост от 64 км/ч, а сега колата се разбива при скорост от 50 км/ч срещу деформируема количка, който също се движи със скорост 50 км/ч.

Няма практически смисъл да се тества колата при по-високи скорости - никоя каросерия няма да осигури достатъчна защита. Все пак е любопитно да се види какво се случва с колата при такъв удар. Видеото, в което се симулират краш тестове, беше публикувано от Тансу Йейен, който преди това е заемал високи позиции в подразделенията на Apple, IBM и Samsung.

Поради тази причина приемаме, че щом видеото е качено от добре познат човек в ИТ сферата, тогава може да се вярва на реализма на компютърния модел. Във видеото седан Mercedes-Maybach се блъска в стена последователно със скорост 30, 50, 100, 150, 200 и 300 км/ч.

При скорост от 50 км/ч всичко се случва, както смятат експертите по пасивна безопасност: отпред зоните на смачкване се държат правилно, което намалява удара. Обезопасителната клетка на салона е невредима. При 100 км/ч вече се виждат много по-сериозни щети: предното колело достига областта на краката на водача, енергията на удара става сериозна, но все пак има шансове за оцеляване.

При 150 км/ч пътниците отпред нямат никакви шансове, но за тези отзад определено се запазва достатъчно жизнено пространство. Въпреки че в такава ситуация вътрешните органи на пасажерите едва ли ще издържат на натоварването. Какво се случва с колата впоследствие - вижте, но знайте едно - удар със скорост над 100 км/ч почти винаги води до фатални последици.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 52 гласа.

Свързани новини