15 Май, 2023 11:14 1 836 1

Задните седалки в някои автомобили се оказаха неособено безопасни (ВИДЕО)

  • краш тест-
  • задна седалка-
  • деца

Трите зони, които IIHS наблюдава са гърди, бедра, глава и шия

Задните седалки в някои автомобили се оказаха неособено безопасни (ВИДЕО) - 1

Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) проведе нов краш тест с умерено припокриване на предната част на автомобила. Резултатите за задните седалки за хора или деца в някои модели на Subaru, Kia и Nissan се оказаха незадоволителни.

Новата техника за краш тест включва поставяне на манекен с размерите на 12-годишно дете или дребна жена на задната седалка. Резултатите се оказаха изненадващи: вероятността от смърт на задните седалки надвишава вероятността от смърт на предните, въпреки че години наред се смяташе обратното. Тестът беше проведен върху пет автомобила, предимно седани, и установи, че защитата на задните седалки се нуждае от значително подобрение.

В института се тестват следните автомобили: Honda Civic, Toyota Corolla, Subaru Crosstrek, Kia Forte и Nissan Sentra. Само два автомобила - Civic и Corolla, се представиха добре, въпреки че получиха оценка "Приемливо", а не най-високата. Crosstrek, Forte и Sentra получиха най-ниската оценка "Лошо".

Във всички превозни средства се наблюдава плъзгане на предпазния колан нагоре от кръста, което увеличава вероятността от наранявания на корема. Civic и Corolla се справиха добре със защитата на трите зони, които IIHS наблюдава: гърди, бедра, глава и шия. Последните три модела показват много по-висок риск от наранявания на главата, шията и гръдния кош с крайно лоши резултати.

Разбира се, тези автомобили не са единствените, които показват несъответствие между безопасността отпред и отзад. Много от другите превозни средства, които IIHS тества в новия тест за преобръщане, също се представиха зле. Така че, разбира се, това е проблем във всички сегменти.

IIHS обаче подчерта, че въпреки изоставащата безопасност на задните седалки, това все още е най-безопасното място за децата. Причината е, че въздушните възглавници могат да нараняват деца. Освен това задните седалки са не по-малко безопасни от преди. Причината предницата да е по-безопасна е поради значителните подобрения в безопасността на пътниците отпред с акцент върху въздушните възглавници, предпазните колани, обтегачите и структурните подобрения.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    А нещо за третия ред седалки в леките автомобили 🤔🤔🤔🤔
    При удар отзад само една ламарина "защитава" пътниците! А за стъклото -няма да коментирам!