Отидете към основна версия

7 489 25

Защо Япония не вярва в електрическите автомобили?

  • япония-
  • електромобили

Далеч от драстичните решения на Брюксел, който иска да пожертва бензиновите и дизеловите автомобили в полза на изцяло електрическите, японското правителство залага на хибридите и в много по-дългосрочен план на водорода. Доказателство за нагласите на европейци и японци е факта, че ако електрическите автомобили представляват повече от 15% от френския пазар, например, то те привличат само 1.7% от японците. А Токио се грижи да запази технологичния избор на своите национални производители.

Изцяло преминаване към нови електромобили, както вече е известно, е планирано априори за 2035 година в Европа. Междувременно регистрациите на нови превозни средства с нулеви емисии доближиха границата от 15% на западноевропейския пазар миналата година (15,4% през първото тримесечие на 2023 г.). Продажбите също процъфтяват в Китай, където електрическите устройства са завладели 20% от пазара.

Дори в Съединените щати, страната на големите всъдеходи и пикапи, където хората не са много склонни към електрификация, нетермичните автомобили надхвърлиха 5% през 2022 г. Но, парадоксално, Япония, която беше в челните редици на иновациите от 90-те до 2010-а, не вярва много в електрификацията на автомобилите. Така през 2022 г. на архипелага са продадени по-малко от 60 000 нови електрически коли. Или 1.7% от японския пазар.

И това при положение, че Mitsubishi (i-Miev от 2009 г.) и Nissan (Leaf през 2010 г.) бяха пионерите в разработката на електромобили, много преди европейските модели да се появят масово на бял свят. Мини-градският автомобил на Mitsubishi беше разпространен в Европа от … Peugeot (Ion) и Citroën (C-Zero). Но нито Mitsubishi, нито Nissan имаха успех в Страната на изгряващото слънце.

Това е така, защото японците са прагматични и по-високите разходи за батерията по това време и следователно високите продажни цени водят до ниската популярност на тези модели. За близо 25 години оттогава, нещата в Япония не са се променили кой знае колко в тази насока и японските производители отказват да разработват активно електромобили. До кога ще продължи това явление и дали ще се пречупят, както това сториха европейските автомобилни производители, предстои да разберем.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 51 гласа.

Свързани новини