Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:55 7 458 25

Защо Япония не вярва в електрическите автомобили?

  • япония-
  • електромобили
Защо Япония не вярва в електрическите автомобили? - 1

Далеч от драстичните решения на Брюксел, който иска да пожертва бензиновите и дизеловите автомобили в полза на изцяло електрическите, японското правителство залага на хибридите и в много по-дългосрочен план на водорода. Доказателство за нагласите на европейци и японци е факта, че ако електрическите автомобили представляват повече от 15% от френския пазар, например, то те привличат само 1.7% от японците. А Токио се грижи да запази технологичния избор на своите национални производители.

Изцяло преминаване към нови електромобили, както вече е известно, е планирано априори за 2035 година в Европа. Междувременно регистрациите на нови превозни средства с нулеви емисии доближиха границата от 15% на западноевропейския пазар миналата година (15,4% през първото тримесечие на 2023 г.). Продажбите също процъфтяват в Китай, където електрическите устройства са завладели 20% от пазара.

Дори в Съединените щати, страната на големите всъдеходи и пикапи, където хората не са много склонни към електрификация, нетермичните автомобили надхвърлиха 5% през 2022 г. Но, парадоксално, Япония, която беше в челните редици на иновациите от 90-те до 2010-а, не вярва много в електрификацията на автомобилите. Така през 2022 г. на архипелага са продадени по-малко от 60 000 нови електрически коли. Или 1.7% от японския пазар.

И това при положение, че Mitsubishi (i-Miev от 2009 г.) и Nissan (Leaf през 2010 г.) бяха пионерите в разработката на електромобили, много преди европейските модели да се появят масово на бял свят. Мини-градският автомобил на Mitsubishi беше разпространен в Европа от … Peugeot (Ion) и Citroën (C-Zero). Но нито Mitsubishi, нито Nissan имаха успех в Страната на изгряващото слънце.

Това е така, защото японците са прагматични и по-високите разходи за батерията по това време и следователно високите продажни цени водят до ниската популярност на тези модели. За близо 25 години оттогава, нещата в Япония не са се променили кой знае колко в тази насока и японските производители отказват да разработват активно електромобили. До кога ще продължи това явление и дали ще се пречупят, както това сториха европейските автомобилни производители, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    118 9 Отговор
    Елементарно - в Япония няма тъпаци !!!

    Коментиран от #20

  • 2 отегчен

    117 8 Отговор
    Батериите са най-голямата ЗЕЛЕНА / ЕКО измама в историята.
  • 3 Лоста

    73 6 Отговор
    Когато има разум, има и избор. А когато зелени балони приемат неразумни политики и ги налагат със закон, се получава обратен ефект. Японците живеят много по-екологично от тези със електричките, но не правят от реклама. Електиричките живеят неекологично, но пък за сметка на това са целите в зелено. Въпрос на ценности.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 SDEЧЕВ

    74 5 Отговор
    ЗАЩОТО АКО СЕ ВКЛЮЧАТ 20 000 000 АВТОМОБИЛА ЕДНОВРЕМЕННО НА 150 А ТОКИО ЩЕ ЗАГАСНЕ. ТА ЗАТОВА Е . ОТДЕЛНО ЗА ЯПОНЕЦА ВЕРОЯТНОСТА ДА ОСТАНЕШ НА ПЪТЯ БЕЗ ЕНЕРГИЯ Е НЕ ДОПУСТИМА. ТА ЗАТОВА Е. ОТДЕЛНО ИЗНОСВАНЕТО НА ХОДОВАТА СИСТЕМ И НА АВТ. ГУМИ Е ДВА ПЪТИ ПО ГОЛЯМО ЗАРАДИ МАСАТА. ТА ЗА ТОВА Е . ОТДЕЛНО ТИ ВЗИМАТ ЕДНИ 20 000 ЕВРА ОТГОРЕ ЗА СЪЩИЯ АВТОМОБИЛ . ТА ЗА ТОВА Е ,,,,,,,,,.........
  • 6 Цветомир

    40 5 Отговор
    Японците в много отношения са напълно уникални, в сравнение с останалата част от света. Там например все още са популярни телефоните с копчета и телефоните с капаче. Също супер популярни са гейминг клубовете с аркадни игри. Все неща които в останалия свят не съществуват от години, или са супер екзотика. Там буквално до преди 2-3 години хората използваха пейджъри. Направо е невероятно как една толкова технологично напреднала цивилизация има такъв сантимент към някои отрасли и начин на живот от миналото.

    Коментиран от #7, #9, #17

  • 7 СЗО

    69 5 Отговор

    До коментар #6 от "Цветомир":

    Просто са практични.
  • 8 ха ха

    61 9 Отговор
    В Япония няма зелен комунизъм. Те не са склонни към социален инженеринг и нямат полезни идиоти. Пък и не са продукт на глобалистите от Давос като ЕС.
  • 9 ха ха

    59 5 Отговор

    До коментар #6 от "Цветомир":

    Аз също предпочитам телефон с копчета/капаче. Важното е да е малък. За какво ми е компютър в джоба докато скитам из града? Не ми трябва нито камера, нито плеър, нито ютия... На всичкото отгоре непрекъснато някой те следи и/или те залива със съобщения докато спреш да чуваш мислите си. Отврат!
  • 10 Старец

    54 7 Отговор
    Защото си нямат евроатлантически ценности и кака Урсола. Затова пък си имат мозък.
  • 11 Некой си

    37 4 Отговор
    Европейците дори не могат да си представят колко е важно за японците икономията на ресурси и енерги, както и намаляване замърсяването в градовете.
    Население от 126 милиона, с обитаема територия - по-малка от България, няма алтернатива.
    На същата територия има над 80 МИЛИОНА движещи се автомобила.
    В Япония дизеловите леки автомобили са 0.5%.
    В Европа, Китай и САЩ ръстът в продажбите на електромобили е благодаряние на щедрите субсидии.
    В Япония сметката не излиза и затова - хибриди, бензин и метан.

    Коментиран от #22

  • 12 Наско

    32 3 Отговор
    За дисциплината,знанието,начина на живот и поведение японците са пример за целият свят.За да не са положително ориентирани към т.нар .евроелектрификация на автомобилите-вероятно има и основателна причина.Най-вероятно високата цена на автомобилите не е единствения недостатък .
  • 13 българина

    21 2 Отговор
    ЕК подготвя директива, ако не продаваш на собствения си пазар не можеш и на чуждия! Япония и сега прави ток от въглища. Откъде ще го вземат ако минат на ел коли? мощностите трябва да се удвоят! все пак са два острова и 100 млн.....
  • 14 Механик

    17 4 Отговор
    Японците по някога показват здрав разум. Ама не винаги.
    А в случая са прави.
    В същност, тия миксерчета се нравят само на "новите модерни", ама ти и на тротинетки са доволни, щото автомобила все пак изглежда някак по-сериозно. А тротинетката си е друга работа. Отиваш на работа и включваш да се зарежда от фирмения ток. Все пак за зареждане на един "телефон", няма кой да ти направи зьабележка. После, друго си е да слаломираш с туртунетката в задръстването. Нека всички видят какъв си тарикат.
  • 15 Салярката

    9 4 Отговор
    Ква Японьа бе, и аз не вярвам. И никой не мое да ме накара да вервам.
  • 16 Последния Софиянец

    3 36 Отговор
    ДВГ умира , за ужасТ на чаршафи и колхозници!
  • 17 бай Даньо

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "Цветомир":

    Обяснението е че японците са откачени , масово. Причината вероятно е живака в рибата който ядат , удря в главата. Не знам ти колко японци си виждал но аз съм виждал и работил с много няма и един читав почти... В случая японците са прави и коли правят добри , дори когато зелените победят окончателно и други коли освен електрически не са позволени японците ще произвеждат по добрите. Като му дойде времето .
  • 18 Чиста Япония

    4 14 Отговор
    Смъртни случаи от мръсния въздух в Япония 2010-2019 г
    Публикувани от
    Катарина Клайн
    ,
    19 септември 2022 г
    През 2019 г. броят на смъртните случаи поради мръсния въздух в Япония се оценява на 42,6 хиляди. От 32,4 през 2010 г. броят на смъртните случаи нараства непрекъснато, което прави Япония една от страните с голям брой смъртни случаи, дължащи се на излагане на замърсяване на въздуха.
  • 19 ДрайвингПлежър

    25 3 Отговор
    В статията си е написано ЯПОНЦИТЕ СА ПРАГМАТИЦИ!!!

    В полудяла Европа не се мисли рационално - спускат се политически решения... да месеиш икономиката с политическата коректност Е ДОКАЗАНО лош вариант и поне ние по на изток от Брюксел вече сме го играли тоя филм!

    П.С. И моля да не се говори за ЕЛ като за "превозни средства с НУЛЕВИ емисии"!!!
    И Европа е с ръст на употребатана въглища и поредна година рекорд в емисиите от ТЕЦ, а днес излезе и новина, че Гленкор, лидер в добива на суровини инвестира над 8 милиарда в нов въглищен конгломерат, залагайки на още по-голямо използване на въглища!

    П.П.С. Единствената технология за Нулеви емисии (и пак не може да е нула), чрез кръгов икономика - това са Синтетичните горива, и водорода, към който прагматичния И МИСЛЕЩ японец се е насочил в дългосрочен план!
  • 20 Браво Пич

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Кратко и ясно!Да има неразбрали?
  • 21 Курци

    14 0 Отговор
    Японците са истинските еколози.Знавт че производство на батерии замърсява в пъти използването на двигател с вътрешно горене.Когато това се промени чак тогава ще ползват Е автомобили.

    Коментиран от #23

  • 22 Момчил

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Япония е почти 400 000 кв.км . Не вярвам обитаемата им територия да е по-малка отколкото нашата,но иначе ми се струваш прав в разсъжденията си.
  • 23 Японците са истинските еколози

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Курци":

    Според МАЕ изкопаемите горива представляват 88% от общото производство на електроенергия в Япония през 2021 г. Това е шестият по големина дял сред всички държави от МАЕ. По-важното е, че страната внася чуждестранни ресурси, за да задоволи над 96% от текущите си енергийни нужди . В резултат на това силната зависимост от изкопаемите горива поставя Япония на пето място в световен мащаб по отношение на въглеродния интензитет – въпреки че цифрите постоянно намаляват през 2011 г.


    Страшни еколози, няма що! Цели 12% от електрическата енергия се произвеждат от атомни централи и възобновяеми източници, а 88% от изкопаеми горива, които имат огромен въглероден отпечатък. А една Германия от три години насам произвежда над 50% от енергията си от възобновяеми източници, включително миналата година когато им спряха газа, а със сигурност и включително тази година, когато затвориха и последната си атомна централа. Дори в Китай възобновяемите източници са повече и са около 20% от произвежданата енергия
  • 24 Българин

    5 0 Отговор
    Японците са умни и практични хора.Те винаги са произвеждали стоки с голям живот, например в аудио индустрията има продукти на 40-50г. които работят съвсем нормално като нови.Хората не искат да произвеждат боклуци с програмиран малък живот.
  • 25 в отговор на статията

    8 0 Отговор
    Защото жълтурите имат за две пари ум! За разлика от други.