Отидете към основна версия

7 107 30

Мистър Бийн се чувства „измамен“ от електромобилите

  • роуън аткинсън-
  • мистър бийн-
  • електромобили

Обсебеният от автомобилите актьор Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн, в коментар пред The Guardian написа, че се чувства „измамен“ от тенденцията за автомобили с електрически двигатели, въпреки че е притежател на такъв.

Аткинсън е добре известен с любовта си към автомобилите. Получава диплома по електротехника и електронно инженерство от университета в Нюкасъл, а по-късно, през 1978 придобива магистърска степен по електроинженерство в Оксфордския университет.

68-годишният мъж написа, че е получил електрическия си хибрид преди 18 години и първата си изцяло електрическа кола девет години по-късно. „Електрическите превозни средства може да са малко бездушни, но те са прекрасни механизми: бързи, тихи и доскоро много евтини за работа“, пише той.

„Но все повече се чувствам малко измамен. Когато започнете да се задълбочавате във фактите, електрическите автомобили не изглеждат панацеята за околната среда, за която се твърди, че е.“

Звездата написа в отговор на предложението на правителството на Великобритания за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. „Проблемът с инициативата е, че тя изглежда се основава на заключения, направени само от една част от експлоатационния живот на автомобила: какво излиза от изпускателната тръба“, каза Аткинсън.

„Електрическите автомобили, разбира се, имат нулеви емисии на отработени газове, което е добре, особено по отношение на качеството на въздуха в градовете. Но ако погледнете по-голямата картина, която включва производството на автомобила, ситуацията е много различна.“

Той каза, че в навечерието на конференцията за климата Cop26 Volvo разкри тревожни цифри, че емисиите на парникови газове при производството на електрически автомобил са били 70 % по-високи, отколкото при производството на бензинов, поради ресурсоемките литиево-йонни батерии.

В процес на подготовка са „твърдотелни“ батерии, които да подобрят нещата, но се пускането им продажба се очаква след години. „Водородът се очертава като интересно алтернативно гориво, въпреки че сме бавни в разработването на наистина екологичен начин за производството му“, добави Аткинсън.

„Най-големият проблем, с който трябва да се справим във връзката на обществото с автомобила, е културата на продажби на т.нар. „бърза мода“, която е търговският модел на автомобилната индустрия от десетилетия“, пише той.

„Приятели с екологична съвест често ме питат, като автомобилен човек, дали трябва да си купят електрическа кола. Склонен съм да кажа, че ако колата им е стар дизел и пътуват често в центъра на града, трябва да обмислят промяна. Но иначе, запазете огъня засега. Един ден електрическото задвижване ще бъде от истинска глобална полза за околната среда, но този ден все още не е настъпил. Както един природозащитник веднъж ми каза, ако наистина имате нужда от кола, купете си стара и я използвайте възможно най-малко.“

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 70 гласа.

Свързани новини