Отидете към основна версия

4 711 12

Saab може да се прероди!

  • saab-
  • nevs ab-
  • emily gt

Но като производител на електрически автомобили

В началото на юли тази година шведският производител на електрически автомобили NEVS AB (New Electric Vehicle Sweden) представи прототипа NEVS Emily GT. Електрическата кола с пробег от 966 км е разработена от група инженери на Saab Automobile, която стана собственост на NEVS през 2012 г. Ще припомним, че новият собственик продължи работата по електрическата версия на Saab 9-3, но не стигна до серийно производство.

През юли 2019 година, след няколко години неуспешни опити да се върне на пазара, NEVS AB стана пълен собственик на китайския инвестиционен холдинг Evergrande Group. След две години стана известно, че поради финансови проблеми Evergrande се опитва да продаде автомобилното подразделение на различни китайски инвестиционни фирми.

За да предотврати фалит, NEVS обяви в началото на 2023 г., че ще премине в „режим на хибернация“ и ще освободи 95% от служителите си. Но това не попречи на компанията да представи прототип на спортния седан Emily GT с четири моторни колела, батерия с капацитет 175 kWh и пробег от 966 км.

Това беше последен опит за привличане на инвеститор и той се получи. Според скорошен доклад на Saab Planet , неизвестен инвеститор е закупил проекта Emily. Подробностите по споразумението не се уточняват. Знае се само, че заводът за сглобяване в Швеция, ще започне работа отново.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.

Свързани новини