Last news in Fakti

13 Февруари, 2020 18:34 11 457 23

Електрически Saab прави обратен завой на място (ВИДЕО)

  • protean electric-
  • proteandrive-
  • nevs-
  • saab-
  • 9-3

Базираната в САЩ компания Protean Electric демонстрира възможностите на системата си за електрическо задвижване на автомобили с видео на NEVS 9-3 EV (бивш Saab 9-3), който изпълнява завъртане на 180 градуса на място като танк. ProteanDrive представлява колело в вградени вътре електромотор, силова електроника, управляващ блок и спирачен механизъм.


Protean Electric предлага две версии на системата. 18-цоловата модификация Pd18 тежи 36 кг, развива 108 к.с. (1 250 Нм) и е проектирана за скорости до 225 км/ч. По-малкото колело-електромотор е и по-леко (28 кг), но е настроено за максимална мощност 54 к.с. (800 Нм) и най-много 150 км/ч.

Показаното в клипа "танково" завъртане е постигнато на принципа на верижните машини - лявата двойка колела се въртят в обратна посока на десните и обратно. Подобен трик неотдавна демонстрира електрическият пикап Rivian R1T. Обратен завой на място може да прави и новият GMC Yukon, но при него трикът се изпълнява само на повърхности с нисък коефициент на сцепление - електрониката блокира избирателно определени колела, като постепенно намалява радиуса на въртене около вертикалната ос на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    9 31 Отговор
    Офффффффффффффф и вие ли почнахте със консерви.Не влагайте пари във тези боклуци ще съжалявате
  • 2 Коmapak

    16 19 Отговор
    На лед е ясно. Я го дай този сааб на горещ асфалт да го видя как преодолява сцеплението. Ако го може значи не може да спира. Няма никакъв друг начин.

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    39 17 Отговор
    В тази кола има нещо много по-важно от въртенето на място , което така или иначе го може всеки електромобил с четири мотора , а именно ВГРАДЕНИТЕ в колелата мотори !! С такива мотори се елиминират всички останали от двг-то остатъци като редуктори , диференциали и полуоски , а много скоро след промяна на закона ще елиминира и класическите спирачки и кормилна уредба и окачване със шарнири !! Честито на петролофилчетата , възможните неща за повреждане намаляват с непоносим за техните любимци темп !!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 гост

    24 11 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Освен това купето се освобождава от всички агрегати от задвижването , които досега заемаха място в него и полезния обем за пътници и багаж достига над 95% от него в сравнение с не повече от 60% при изкопаемото двг !!

    Коментиран от #6

  • 5 Random

    13 26 Отговор
    Я си представете че сте неудобни на някой и ви хакват колата и включват едно от 4-те колелета назад докато сте на магистралата. Е те затова к*р за тия глупости
  • 6 Не спомена че

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Увеличава се многократно подресорната маса. А какви са минусите на това решение няма да коментирам

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Не спомена че":

    Увеличава се само мъката и отчаянието на групичката анти , хахаххаха !! Хората са ти написали черно на бяло 28 до 36 кг !!!! Които ще заменят спирачен диск , спирачен апарат , полуоска и половината от теглото на носачите и шарнирите , щото ще са поне два пъти по-къси , ако въобще ги има , както в тоя случай от тоя линк !! https://www.youtube.com/watch?v=PUW_vPRpMks
    Как ти се струва тук "подресорната маса " ?? И то има спирачка , която също ще изчезне в бъдеще !! А и като гледам в клипа , нещо не му пречат "подресорните" мотори , а ??!!

    Коментиран от #11

  • 8 Д-р.д.

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коmapak":

    С над 800нютон метра в секунда може и на "албанския асфалт" да си го позволи. Ти като изпилиш на светофара от мощен двигател после не можеш да спреш ли ? Хайде да мислим преди да пишем :)

    Коментиран от #9, #18

  • 9 гост

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Д-р.д.":

    С 800 нютонметра на МОТОР !!!! Тоест на колело !!! Или общо за четирите 3200 !!! Колкото два тира !!
  • 10 Бай хой

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Нещо ново ли видя? Тая технология работи вече повече от половин век при кариерните самосвали. Въпроса е откъде ще дойде тока. Може би като при самосвалите ще им монтират дизел-генератор. Мухаха.
  • 11 Антиелектрика

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не, ние направо ще си направим сепуко, щото това е нещо "епохално" и невиждано. Само, че още никой не го е направил серийно. Я пиши на Мъск да го направи. Оп, то май не става, защото се троши цялото окачване от неравностите, а за да се ползва като спирачка при всякакви условия, батерията трябва да е постоянно в определени граници на капацитета си. Ама ти тези неща от къде да ги знаеш, нали си фанатик?!
  • 12 Plovdiv

    16 1 Отговор
    За съжаление не една и две култови марки автомобили спряха производство през последните десетилетия по различни финансови причини... Но изчезването на СААБ е престъпление! Това е най-добрият автомобил произвеждан в Европа! Дано успеят даго възродят!
  • 13 Японеца

    6 0 Отговор
    Колело мотор е стара концепция и бъдещ кит за електрификация! На този принцип са всички ел.триколки и скутери! Тока напредва!
  • 14 Японеца

    5 0 Отговор
    Махаш колелата и слагаш ел. такива! Махаш двигателя и слагаш батерии! Газ генератора се монтира под багажника!
  • 15 Няма значение!

    9 4 Отговор
    Колко време ще издържат на удари/вибрации в дупки в асвалта или черен път, тези електромотори носещи джантите с гумите?
    Само си представете 36кг. плюс джанта с гума около 7-10кг още, какво се получава при скок в дупка???

    Коментиран от #16, #17

  • 16 teritoriq

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Няма значение!":

    Дупки в асфалта има само на една мутренска територия с малко но за сметка на това много просто население. Аз от както съм в западна европа не съм виждал, а черните пътища са по-гладки от магистралите в кочината.

    Коментиран от #21

  • 17 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Няма значение!":

    Само да те светна , "индженере" , че това са само първи стъпки в тая посока и то на само една компания !! Вече има мотори с ротор и статор от композитни материали и намотки не от мед , а от алуминии или дори пак композитни материали , подобни на високоволтовите кабели в бензиновите мотори , които са 50 до 70 % по-леки , тоест тия 28 до 36 кг ,много скоро ще станат 9 до 11 кг и заедно с прототипа на Мишлен за гума без въздух и дори без джанта която също е 30 до 50 % по-лека от сегашната гума с джанта ще се окаже , че мотор-колело с такава гума ще е ПО-ЛЕК от сегашните железа !! Еееех , мъка , мъкаааа !! А ако си толкова заблуден , че да си мислиш , че Тесла няма и не работи за подобрение на такъв вариант задвижване , значи си по-зле и от дружките ти !!!
  • 18 Komapak

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Д-р.д.":

    Е тогава гумите са ти консуматив...

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Komapak":

    Ами не са , щото ще се регенерират за минути ето така !
    https://www.youtube.com/watch?v=kQ5egWqAcP4
    А и никой не е казал , че трябва да се въртиш постоянно за щяло и нещяло !! Това е само при нужда на тесни места , иначе си завива нормално , даже с независимо завиване на колелата ще се върти на място без никакво приплъзване на гумите !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Куриер

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "teritoriq":

    Не знам в коя Европа си и аз съм по 18 часа дневно по маршрут Мадрид- Франкфурт,бабуните и неравностите ми струват годишно по 6 хил евра ремонти по колата

    Коментиран от #23

  • 22 Т2 arnoldo

    0 0 Отговор
    ИИ само изчаква хубаво да се зарибят човеците и като им хакне електрониките стой та гледай. шоу и пушеци. 🔥
  • 23 teritoriq

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Куриер":

    Бойче ай стига се излага, той верно матряла е зле ама ти прекаляваш!