Отидете към основна версия

6 037 29

Американците преоткриват ръчните скорости

  • механична трансмисия-
  • ръчни скорости-
  • сащ

Търсенето на автомобили с механична скоростна кутия в САЩ нараства

През последните години продажбите на автомобили с ръчна скоростна кутия в САЩ започнаха леко да нарастват. През 2023 г. те представляват 1.7% от всички продажби на нови автомобили, в сравнение с по-малко от 1% през 2021 г.

Според JD Power продажбите на автомобили с ръчни трансмисии са достигнали дъно от 0.9% през 2021 г., преди да се повишат през 2022 г. и отново през 2023 г. CarMax, най-голямата автомобилна верига в САЩ, също отчита подобен ръст.

След спада от 2.4% през 2020 г., продажбите на автомобили с ръчни трансмисии се повишиха до 2.8% през 2021 г. и 2.9% през 2022 г. Интересното е, че традиционната обосновка за закупуване на ръчна скоростна кутия за икономия вече не е основната мотивация.

Иван Друри, директор за анализи на Edmunds.com, приписва "възраждането" на фактори като носталгия и желание за старото шофиране. Друри, който притежава Mazda MX-5 с ръчна скоростна кутия, посочва, че научаването да шофирате с ръчна скоростна кутия подобрява изживяването при шофиране, като дава на хората усещане за контрол над колата.

В допълнение към изживяването при шофиране, потребителите избират ръчна скоростна кутия и по други причини. Марк Колиър, регионален вицепрезидент и генерален мениджър на CarMax, отбелязва, че някои шофьори виждат ръчните трансмисии като начин да избегнат изпращането на съобщения по време на шофиране, тъй като те изискват използването на двете ръце.

В момента най-популярните автомобили с ръчна трансмисия са "спортните" модели. Honda Civic оглавява класацията, следвана от Ford Mustang, Subaru WRX и Jeep Wrangler. В представителствата на Volkswagen моделите Jetta и Golf R с ръчно управление се разпродават за ден или два поради голямото търсене.

Майкъл Гласман от Glassman Auto Group в Саутфийлд, Мичиган, каза, че неговият магазин е получил 46 коли Kia с ръчна скоростна кутия и 44 от тях са били продадени в рамките на една седмица.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини