Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 11:25 6 006 29

Американците преоткриват ръчните скорости

  • механична трансмисия-
  • ръчни скорости-
  • сащ

Търсенето на автомобили с механична скоростна кутия в САЩ нараства

Американците преоткриват ръчните скорости - 1

През последните години продажбите на автомобили с ръчна скоростна кутия в САЩ започнаха леко да нарастват. През 2023 г. те представляват 1.7% от всички продажби на нови автомобили, в сравнение с по-малко от 1% през 2021 г.

Според JD Power продажбите на автомобили с ръчни трансмисии са достигнали дъно от 0.9% през 2021 г., преди да се повишат през 2022 г. и отново през 2023 г. CarMax, най-голямата автомобилна верига в САЩ, също отчита подобен ръст.

След спада от 2.4% през 2020 г., продажбите на автомобили с ръчни трансмисии се повишиха до 2.8% през 2021 г. и 2.9% през 2022 г. Интересното е, че традиционната обосновка за закупуване на ръчна скоростна кутия за икономия вече не е основната мотивация.

Иван Друри, директор за анализи на Edmunds.com, приписва "възраждането" на фактори като носталгия и желание за старото шофиране. Друри, който притежава Mazda MX-5 с ръчна скоростна кутия, посочва, че научаването да шофирате с ръчна скоростна кутия подобрява изживяването при шофиране, като дава на хората усещане за контрол над колата.

В допълнение към изживяването при шофиране, потребителите избират ръчна скоростна кутия и по други причини. Марк Колиър, регионален вицепрезидент и генерален мениджър на CarMax, отбелязва, че някои шофьори виждат ръчните трансмисии като начин да избегнат изпращането на съобщения по време на шофиране, тъй като те изискват използването на двете ръце.

В момента най-популярните автомобили с ръчна трансмисия са "спортните" модели. Honda Civic оглавява класацията, следвана от Ford Mustang, Subaru WRX и Jeep Wrangler. В представителствата на Volkswagen моделите Jetta и Golf R с ръчно управление се разпродават за ден или два поради голямото търсене.

Майкъл Гласман от Glassman Auto Group в Саутфийлд, Мичиган, каза, че неговият магазин е получил 46 коли Kia с ръчна скоростна кутия и 44 от тях са били продадени в рамките на една седмица.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 1 Отговор
    Имаше видео как крадци изхвърлят собственика от колата но не могат да го подкарат с ръчни скорости и бягат пеша.

    Коментиран от #8, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Роки

    46 10 Отговор
    Ръчната скорост няма нужда от ремонт (освен ако твърде много се постараеш), дава 100% контрол над колата и те прави по-добър шофьор. Неудобството е в задръстванията от твърде често натискането на съединителя и превключванията.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Мимо

    31 9 Отговор

    До коментар #3 от "Роки":

    Абсолютно прав си! Ръчните скорости са за ШОФЬОРИ, а другото е за такива , дето само въртят волана и целят пътя. Въртя доста километри, имам коли и с ръчна ,и автомат, но усещането,и контрола на автомобила при ръчна кутия са на съвсем друго ниво. Ама реално на кифла - да ходи до МОЛ-а и обратно, и на метросексуален брадат, ама иначе епилиран "мъж" - да бръмчи по кафетата ,на козметик, и фитнеса - действително нямат никаква нужда от ръчна скоростна кутия. Мисля даже, че е по-безопасно и за останалите участници в движението такива хора да си дават газ и спирачка, и да си държат само пътя .
  • 5 123456

    27 9 Отговор
    Карал съм и двете .Сега в момента съм с ръчна , дава ми усещането че аз владея колата и повече ми харесва
  • 6 Тоз

    14 18 Отговор
    Цяла статия коментира динамиката около 1 процент дял на ръчни скоростни кутии. Не вярвах, че са чак толкова малко в УСА. Всъщност напоследък с много бърза скорост изчезват ръчните и в Европа. Това е силно изразена тенденция. Много бетонени глави разбраха пълното предимство на автоматите. Изключения правят някои бегачки и спортни, ама и там хич ги няма ръчните. А тук булгар-бабаитът обяснява какъв си според скоростната кутия. Какво ще се прави с този чип, не знам.

    Коментиран от #9, #13, #19

  • 7 Хаха

    18 9 Отговор
    Ами те имат ли толкова акъл, че да карат с ръчни скорости?

    Коментиран от #23

  • 8 Ъхъ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е достатъчно да имаш шофьорска книжка, за да караш кола с ръчни скорости, полага се допълнителен изпит!
  • 9 Онзи

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тоз":

    А теб те притеснява да "натискаш долния ляв педал" ли?

    Коментиран от #10

  • 10 Много

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Онзи":

    го е страх и си личи, че не е карал нито едно от 2-те достатъчно дълго и интензивно, за да знае плюсовете и минусите на едните и другите...ама пък "акъл" ръси и комлекси избива като за световно...
  • 11 Никси

    5 2 Отговор
    в ф-ма Биомет всичките Автобуси и Камьони са Автоматици , и им викат Камьони за Инвалиди , и тая фраза съм чул Неграмотен Тракторист , ма не се отнасяше конкретно за мен , за други колеги !!!.
  • 12 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Роки":

    е що па ти сега , автоматиците не били по добри от ръчните скорости , страхте от движение да не включиш на RALLII с кигдаун и типтроник едновременно ? !!!😉😇🤗🧐😁😅🤠😃😀🥰🤡🙂
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Илчо Мустакат

    7 0 Отговор
    Кога ще ни стигнат американците с проценти ръчни скоростни кутии?:)
  • 15 Кошмар

    3 3 Отговор
    Колата се управлява автономно от изкуствения интелект, а возещия се само натиска левия педал и бута някакъв лост :)🥵
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Много неубедително

    8 0 Отговор
    Необходими са данни от поне десет предишни години за да се определи тенденцията. Тази статия е от типа "да направим сензация, че иначе кой ще ни чете"
  • 18 бай Даньо

    2 3 Отговор
    Те в представителствата се разпродават за дни но като станат на 6 години и тръгнеш да ги продаваш втора ръка става весело, купувача идва и като чуе stick shift отговора е WTF ( Whiskey Tango Foxtrot) ?
  • 19 гостгост

    9 11 Отговор

    До коментар #6 от "Тоз":

    Абсолютно вярно.Самия факт,че ръчните скорости са на изчезване говлри достатъчно.Автоматичните скорости дават удобство и по-добра возия.Тея аборигени дето претендират за ръчните скорости в 90% са квартални празноглавци с бе-ем-вета за по 3 хиляди лева да си избиват комплексите.По-голяма глупост от ръчката няма за шосе.За писти,драг,дрифт вече може,но това е друг въпрос.Майбах и Ролс Ройс с ръчни скорости няма да видиш.Квартален кюнец дизеляк обаче ще видиш със сигурност

    Коментиран от #22, #29

  • 20 Дали е точно заглавието??

    4 0 Отговор
    С 1.7% от всички продажби не изглежда да са преоткрили ръчните скорости
  • 21 Димитров

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Именно,заради това купуват. За да избегнат кражба.
  • 22 Никси

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "гостгост":

    дженди , личи че не си от старата школа , когато се караха курсовете за шофьори Б,С,Д,Е,Ткт , никое учебно превозно средство нямаше автоматични скорости , но мен това не ме притеснява на къв автомобил се метнем такъв карам , важното е да го можеш и в двата случая и да ти идва от вътре и да го работиш от сърце , и когато си там в автомобила трябва да преценяваш какво правиш , особено на заледен хлъзгав у-к от пътя при спускане с товар , колкото автоматика е комфорт и помага , толко е по коварен , я да те юрне турбото и автомата преди да си включил на механичен режим , само требе да се кръстиш да останеш жив и невредим , няма ни ретардер ни моторна спирачка , ни телма ще ти помогне , за това винаги ТРЕБЕ ДА СЕ ВНИМАВА И ПРЕЦЕНЯВА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА !!!.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Никси

    5 0 Отговор
    бе акъл сигурно имат , гледах клип на един тираджия , вътре сумати лостове и само ги ръга , викам тоя камьон ли кара или грейдер , айде да има бръз и бавен блок , половинки и бързи и бавни скорости , ама не разбрах защо са му останалите лостове , сигурно за самозадоволяване , като го присърби ду.....то , седа отгоре и прай ЖИК-ТАК !!!🙂🤡🥰😀🤠😅😁🧐😁😉🤗😙😄😂☺️🤩.
  • 25 Доказан факт

    4 9 Отговор
    Само тапатси карат ръчка
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 абе

    3 1 Отговор
    чак преоткрили та те имат и правят автоматични трансмисий от 1935 от американец от арменски произход когато в европа много марки са с две и три степенна ръчна кутия!!!

    Коментиран от #28

  • 28 Васил атанасов

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "абе":

    Как се казва ?
  • 29 А сега

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "гостгост":

    де имам по няколко и от двете…и парадокса е, че последната ми кола с роботизирана кутия е 2022 г., по-нова е от тази с механична и по нищо не предпочитам “автомата” пред “ръчката”!!! Ако кажеш-слагаме пари, идвам, качвам те, караме и 2-те и ти показвам всички + и - на практика…но това е ако изобщо караш и можел да го осмислиш….