Отидете към основна версия

4 475 16

Това е най-популярната спортна кола в света

  • mazda-
  • mx-5

Спортният автомобил Mazda MX-5 е продаден в повече от 1.2 милиона копия. С това си постижение моделът бе обявен най-популярния спортен автомобил в света. Това се съобщава на уебсайта CarBuzz .

Mazda MX-5 се произвежда от 1989 година и във всичките си поколения представлява спортен автомобил със задно задвижване и директно управление. Статисстиката сочи, че към края на август 2023 г. Mazda е продала 1 192 886 бройки от MX-5.

На изложението 2023 Japan Mobility Expo производителят сподели, че наскоро е произведен 1.2-милионният екземпляр от модела. Интересното е, че Porsche е продал приблизително същия брой от 911 спортни коли, но от 1963 година насам.

Експертите отбелязват също, че продажбите на Mazda MX-5 постепенно се увеличават. Много шофьори избират този модел заради приятното му управление, стилния дизайн и достъпната цена.

Заслужава да се каже, че Chevrolet Corvette също е един от най-популярните спортни автомобили на всички времена. За 70 години са произведени повече от 1.75 милиона екземпляра от този модел.

Също така в списъка на най-популярните спортни автомобили в света е Ford Mustang. За 59 години са продадени над 9.8 милиона такива коли, но що се отнася до динамика на продажбите, към момента няма спортна кола, която да победи MX-5.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини