Last news in Fakti

19 Януари, 2024 12:37 3 137 9

Казваме сбогом на Mazda 6

  • mazda-
  • 6

Японците поетапно спират производството на популярния модел

Казваме сбогом на Mazda 6 - 1

Моделът Mazda 6 ще бъде спрян от производство. Последните автомобили ще напуснат поточната линия на завода в японския град Хофу през пролетта на тази година. Това съобщава японският сайт BestCarWeb .

Във втория монтажен завод на марката, който е позициониран в Китай производството на Mazda 6 вече е спряно. Автомобилите, които вече са произведени в двата завода, ще бъдат разпродадени през 2024 година.

Mazda 6 вече напусна и северноамериканския пазар, като това стана през 2021 година, а британския завод спря производството на модела за Европа пре 2023-а. Моделът все още се предлага в някои страни от ЕС, Азия и Австралия.

Причината за спирането на автомобилното производство е ясна. Mazda 6 от трето поколение се произвежда от 2012 г. И въпреки че моделът беше радикално актуализиран през 2018 г., той вече трябва да бъде заменен.

Наследник на Mazda 6 обаче едва ли ще се появи в близко бъдеще, тъй като сега седаните не се търсят и японският производител залага основно на кросоувъри. За 2023 г. са продадени само 34 000 Mazda 6, докато продажбите на кросоувърите CX-5 са 10 пъти повече - 345 000.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    21 1 Отговор
    Преди 4 месеца писахте за новата Мазда 6, а сега ще спират производство.
  • 2 тъй шъй

    5 2 Отговор
    Мазда 6 беше най-свястното нещо от Мазда- 2.0 - 2.5 бензин без меки хибриди и въобще класическо задвижване, но като всички Мазди с много висок разход, поради липса на пълен хибрид.

    Коментиран от #4

  • 3 Име

    3 1 Отговор
    Шофирам точно този модел 2 литра бензин, автоматик и съм изключително доволен. Очаквах с нетърпение новия модел със задно задвижване и 6 цилиндров редови двигател.
  • 4 Име

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "тъй шъй":

    Два литра бензин с автоматик градско зимата, разход 9 литра бензин. Извън града разходът пада между 5 и 6.

    Коментиран от #5

  • 5 тъй шъй

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Зима, 2.0, автомат, горям град и само 9л е твърде нереалистично. Да приемем 10-11. Ами хибрид с по-добра динамика при тези условия е 5-6л градско и 4-5 извънградско. И то от истинските хибриди. Еднаква цена нови.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Гост

    6 1 Отговор
    Не гният ли много?

    Коментиран от #9

  • 7 шъй тъй

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "тъй шъй":

    И кой по-точно е този хибрид на същата цена? Само да кажа, Корола не е в класа на Мазда 6... Освен това, една качествена газова уредба изравнява разхода с хибридите. А и нямаш притеснения за още една скъпоструваща система в колата си (батерията)...
  • 8 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "тъй шъй":

    Да, градът е голям, Лондон. Хибрид карам Lexus RX450 не виждам полза от хибридната система като икономия, за ускорение съм съгласен. Този хибрид не мога да го смъкна в града под 17/18.
  • 9 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Моята е 2015-та и засега няма!