Отидете към основна версия

3 007 12

ЕС въвежда паспорти за електромобили

  • ес-
  • европа-
  • електромобили-
  • батерии-
  • паспорт

Новите документи ще се отнасят до батериите на електрическите превозни средства

Европейският съюз въвежда специални "паспорти на батерии", които ще бъдат задължителни за електрическите превозни средства, продавани в Европейския съюз. Новият документ трябва да позволи да се проследи източникът на батерията. Очаква се "Паспортът на батерията" да заработи от февруари 2027 г.

Новите документи ще бъдат свързани с VIN кода на автомобила и QR код, който, сканиран с дигитално устройство, ще разкрие подробна информация за източниците и естеството на суровините, както и производствени детайли, капацитет и други характеристики на батерията.

Този ход е част от новия регламент на ЕС за батериите, който изисква производителите на батерии или автомобили да разкриват въглеродните емисии от производството и постепенно да включват по-голям дял рециклирани материали.

Според еврочиновниците паспортите ще хвърлят светлина върху често "мъгливите" вериги на доставки и ще осигурят по-голяма прозрачност и възможности за задълбочено проучване на производствения им процес, а ако даден автомобил няма такъв паспорт, може да бъде забранен за продажба и движение по пътищата на ЕС.

За да запазят интелектуалната собственост, производителите на електрически автомобили ще имат достъп до пълното количество информация в паспорта на батерията, но други страни ще имат достъп само до ограничено количество данни. Европейските регулаторни органи все още не са уточнили каква информация трябва да съдържа паспортът на батерията. Според анализатори един такъв паспорт ще струва от 10 до 15 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини