Отидете към основна версия

38 916 133

По-възрастните шофьори отново на проверочен изпит

  • шофьорски книжки-
  • възрастни шофьори-
  • ес

Тези тестове ще позволят да се оцени дали водачът е в състояние да реагира адекватно

Европейският съюз обмисля въвеждането на нови правила за по-възрастните шофьори, които са насочени към подобряване на пътната безопасност. Тази инициатива, известна като Vision Zero, се фокусира върху осигуряването на психичното здраве на по-възрастните шофьори и включва няколко ключови предложения.

Една от основните промени е въвеждането на задължителни психологически тестове за шофьори над 65 години, за да се открият сериозни възрастови промени в тяхното поведение или реакции, които биха могли да повлияят на способността им да шофират безопасно.

Тези тестове ще позволят да се оцени дали водачът е в състояние да реагира адекватно на непредсказуеми ситуации на пътя. Освен това шофьорите, които са навършили 70 години, ще трябва да преминат специални курсове за подобряване на шофьорските си умения, а шофьорските им книжки ще бъдат ограничени до пет години.

След 75-годишна възраст подновяването на шофьорска книжка ще са прави всяка година

Има и предложения за ограничаване на валидността на шофьорските книжки за хора над 65 години до две години. Очаква се страните от Европейския съюз да въведат тези промени в законодателството си в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 183 гласа.

Свързани новини