Отидете към основна версия

7 200 16

BMW отново променя логиката на изписването на моделите си

  • bmw-
  • i-
  • моделно обозначение

Инкесът "i" остава само за електромобили

През годините BMW използва определена номенклатура, за да класифицира своите модели. Първоначалната идея беше първото число да показва серията от моделната гама, докато следващите две числа представляват обема на двигателя в литри, което по същество показва йерархията на мощността в гамата. Буквата в края пък показва технологията на двигателя.

Автомобилите с бензинови двигатели и инжекционни системи имаха буквата "i", докато дизеловите двигатели бяха обозначени с буквата "d". Буквата "e" означаваше енергийна ефективност и сега се използва в случай на хибриди.

миналата седмица още не беше съвсем ясно, дали абевиатурата "i" ще остане в гамата на автомоли с ДВГ. Но сега, баварската марка е взела решение окончателно да премахне буквата "i" от бензиновите автомобили, оставяйки я изключително за електрически автомобили.

Отказът от използването на буквата "i" върху бензиновите автомобили започна с появата на BMW i3. Новата тенденция се следва в случая с i4, i5, i7 и iX. Сега германският автомобилен производител потвърди, че ще спре да използва "i" на автомобили с дизелови двигатели в бъдеще.

„Въпреки че нашата интерпретация беше различна, сега бихме искали да запазим индекса "i" като подпис, за да покажем, че карате изцяло електрическа кола, и това е логично решение“, каза Бернд Кьорбер президент на управлението на марката и продуктите на BMW.

Окончателното премахване на "i" от моделното обозначение на бензиновите автомобили ще спре объркването сред клиенти на марката между автомобили като BMW i5, който е изцяло електрически, и BMW 540i, който не е.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.

Свързани новини