Отидете към основна версия

10 209 6

Почина най-бързият шофьор в света

  • автомобили-
  • скорост-
  • боневил-
  • солено езеро-
  • потийт

Рекордьорът по наземна скорост Джордж Потийт почина на 76 години

Джордж Потийт винаги се е стремял да преодолее границата от 500 мили в час (804.67 км/ч). С резултат от 470 мили в час (756.39 км/ч) той беше толкова близо до мечтата си. Потийт израства в селските райони на Мисисипи, син работници в шивашка фабрика, той е първият в семейството си, който отива в колеж и по-късно прави състояние в компания за хранителни добавки.

Той използва парите, за да изпрати децата си в колеж и след това да започне да се състезава. Всяко лято той пътува до Боневилските солени равнини, където калта на Юта се превръща в бяла сол и планините са чак зад хоризонта. Там Потийт се влюбва в "златната ракета, която е съвсем малко по-широка от него, и до края на живота си препука с нея през пустошта.

Колата и екипът на Потийт поставят нови стандарти за състезания по часовник. Отборът му носи еднакви фланелки, колата му винаги е безупречно чиста, а боксовете му са отворени както за любопитни зрители, така и за състезатели. Колите му също бяха бързи, много бързи. Екипът на Speed ​​​​Demon все още държи над 13 рекорда в Bonneville и е поставил шест световни рекорда на FIA.

През живота си той прави и няколко много сериозни катастрофи с бясна скорост, като животът му виси на косъм, но не се отказва, Потийт винаги се връща на пистата и запазва спокойствие. Неговият подход към тестването на скоростта привлече вниманието на целия свят, както и рекордните му опити.

Въпреки че Потийт спечели слава чрез състезанията, значението му за автомобилната култура не се ограничава до високоскоростните опити. Джордж Потийт е запален колекционер на автомобили - той лесно можеше да похарчи всичките си пари за суперавтомобили, но вместо това стана покровител на малки магазини за хотрод.

Щедростта и интересът на Потийт към автомобилната култура вдъхнови и подкрепи кариерите на стотици, ако не и хиляди, дизайнери, механици, състезатели и състезателни ентусиасти. Поклон пред паметта му!

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини