Last news in Fakti

30 Април, 2024 12:17 3 098 13

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО)

  • изкуствен интелект-
  • автомобили-
  • формула 1

Странното състезание се проведе на пистата за Ф1 в Абу Даби

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО) - 1

Първото състезание от Автономната състезателна лига на Абу Даби (A2RL) се проведе на пистата Yas Marina Abu Dhabi Grand Prix Formula 1 през изминалия уикенд. Състезателната поредица с изкуствен интелект, наречена A2RL, направи своя дългоочакван дебют с осем едноместни автомобила SF19, управлявани от роботи Dallara. Безпилотните автомобили демонстрираха и премериха сили помежду си. Отделно автономните коли с изкуствен интелект се състезаваха и с болид, управляван от пилота от Ф1 Данийл Квят. Оспорваната битка между робот и човек приключи с разлика от 10.38 секунди в полза на човечеството.

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО)

Няколкото инцидента по време на четвъртата обиколка от общо осем предвидени разгорещиха страстите на зрители и коментатори. Водещата в надпреварата ИИ-кола Polimove блокира гумите и се завъртя. Следващият я плътно автомобил Unimore успя да избегне удара и спря, след като подмина мястото на инцидента. Останалите роботизирани състезатели също се застопориха поради объркване в зададените им параметри за сигурност в условия на „жълт флаг”.

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО)

Това даде основание на скептиците да ликуват и да скандират, че изкуственият интелект няма да има предимство пред човешкия ум. Чуха се и коментари от другия полюс. „Гледайте състезанието след година или година и половина. Не съм сигурен, че ще бъде същото“, заяви д-р Джовани Пау, технически директор в Изследователския център за автономна роботика в Абу Даби.

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Когато се сблъскаха двете безпилотни коли, другите се пообъркаха, все пак са роботи. Но това очевидно много бързо ще се промени, за жалост или пък не", коментира Мария Мисалева, която предостави на екипът ни видеото и снимките от мястото на събитието в Абу Даби.

Пилот от Ф1 срещу автономен болид с изкуствен интелект (ВИДЕО)

10 000 зрители бяха на пистата Яс Марина, за да наблюдават състезанието. 600 000 почитатели на бързите скорости следяха събитията онлайн. Те станаха свидетели и на още един грандиозен дебют на летящо такси, което ще взема разстоянието между Абу Даби и Дубай за 30 минути.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха

    6 15 Отговор
    И колко пък интелект се изисква да "даваш Цялата гас" и да гледаш да не се ботурясаш в кръгла и обезопасена писта ?!?

    Коментиран от #4, #5, #13

  • 2 алеле

    8 1 Отговор
    Това го гледах по ютуп. Пълна тъпотия. Дори не успяха да се приберат сами в бокса след повече от невинното завъртане на лидера тогава - "Ева". Просто спряха на входа на боксовете. Изтеглиха ги хора на колички под болидите. После ги пуснаха директно от боксовете и им съкратиха състезанието с две обиколки за да не се излагат повече, финиширайки в същата обиколка директно след излизането, като новия лидер също се завъртя и не беше повече лидер. Изобщо всички бяха много възхитени... от способността на водещите да разтягат локуми и да възхваляват нещото, което беше сервирано.
    Може и да няма лошо да се направят самоуправляващи се автомобили, които да предотвратяват катастрофи, да спазват ограниченията и т.н., но това беше ужасно, два месеца разработка на някакви университетски екипи - чисто научен проект без практическо значение за момента.
  • 3 АI се случва

    8 3 Отговор
    Е тук. Това не е теория на конспирациите. Не са 1 и 2 държавите, вече които разработват проекти как да се ограничи въздействието на АI. Мислете каквото искате, но промените не само се случват, те са тук.
  • 4 Доктора

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха":

    Може тук таме да използваш и горната си глава, докато се опитваш да пишеш нещо...
    То по твоята логика за никоя дейност не се изисква интелект...
    Какво толкова да си хирург, просто режеш там нещо си...
    Какво толкова да си боксьор от световна класа, просто удряш там някакви си типове...
    Какво толкова да си като Роналдо или Меси, риташ там някаква си топка в някаква си мрежа...
  • 5 Доктора

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха":

    На бас, че не можеш да направиш и един метър с болид без да ти изгасне.
    Би трябвало да знаеш, че ако дадеш цялата газ още в началото, (рязко и със студени гуми) веднага ще се "ботурясаш".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Ако хората искаха да гледат как компютър се прави на пилот, щяха да си пуснат рекламата на НФС. Състезанието е интересно, когато го карат пилоти, а не компютри.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ха-ха":

    Една работа ти се струва лесна, защото не ти е ясна.