18 Юли, 2024 10:16 10 153 6

Почина най-бързият шофьор в света

  • автомобили-
  • скорост-
  • боневил-
  • солено езеро-
  • потийт

Рекордьорът по наземна скорост Джордж Потийт почина на 76 години

Почина най-бързият шофьор в света - 1

Джордж Потийт винаги се е стремял да преодолее границата от 500 мили в час (804.67 км/ч). С резултат от 470 мили в час (756.39 км/ч) той беше толкова близо до мечтата си. Потийт израства в селските райони на Мисисипи, син работници в шивашка фабрика, той е първият в семейството си, който отива в колеж и по-късно прави състояние в компания за хранителни добавки.

Той използва парите, за да изпрати децата си в колеж и след това да започне да се състезава. Всяко лято той пътува до Боневилските солени равнини, където калта на Юта се превръща в бяла сол и планините са чак зад хоризонта. Там Потийт се влюбва в "златната ракета, която е съвсем малко по-широка от него, и до края на живота си препука с нея през пустошта.

Почина най-бързият шофьор в света

Колата и екипът на Потийт поставят нови стандарти за състезания по часовник. Отборът му носи еднакви фланелки, колата му винаги е безупречно чиста, а боксовете му са отворени както за любопитни зрители, така и за състезатели. Колите му също бяха бързи, много бързи. Екипът на Speed ​​​​Demon все още държи над 13 рекорда в Bonneville и е поставил шест световни рекорда на FIA.

През живота си той прави и няколко много сериозни катастрофи с бясна скорост, като животът му виси на косъм, но не се отказва, Потийт винаги се връща на пистата и запазва спокойствие. Неговият подход към тестването на скоростта привлече вниманието на целия свят, както и рекордните му опити.

Въпреки че Потийт спечели слава чрез състезанията, значението му за автомобилната култура не се ограничава до високоскоростните опити. Джордж Потийт е запален колекционер на автомобили - той лесно можеше да похарчи всичките си пари за суперавтомобили, но вместо това стана покровител на малки магазини за хотрод.

Щедростта и интересът на Потийт към автомобилната култура вдъхнови и подкрепи кариерите на стотици, ако не и хиляди, дизайнери, механици, състезатели и състезателни ентусиасти. Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдъндет

    1 4 Отговор
    Смъртта е най-бърза.
  • 2 Буха ха

    5 1 Отговор
    Най бързият шофьор в света? Я пак? Нямаше ли един Анди Грийн?
  • 3 Камен

    2 3 Отговор
    Не разбрах какво е направил за България та да се поклони.
  • 4 Никси

    1 1 Отговор
    видите ли , кой бърза почива , за това внимавайте , тоя защо е бързал ? некой го гони ли ?сгурно , или е бързал да обере некоя банка , не му се е получило и малко умрел , преди това бързал за превоз на дрога ,преди това некви Бразилци искали да натиснат гаджето му , и той като разбрал , пак е офейкал , да го спасява от Бразилците , че кви са църни и калести и гарести, оле мале господ да й е на помощ у щаврантяко , абе да не са го и него докачили и после от срам да е малко умрел !!!.
  • 5 Никси

    2 2 Отговор
    абе тетоя малко ми прилича на Атанас Атанасов от ДБ , да не са роднини ? сигурно може би чичо му на Атанасов го е правил и после е избягал в щатите след бомбандировките над София , ааааа а аз се чудех защо Атанасов гледа все към Алианса , то каква била работата , кръвта вода не става и род рода не храни но тежко му на кой си няма !!!.
  • 6 БАРС

    1 0 Отговор
    ЧАК ПЪК ШОФЬОР .ТА ТОВАСИЕ ЧИСТА РАКЕТА НИТО ЗАВИВА НА ДЯСНО ИЛИ ПЪК НАЛЯВО ПА ЗА ЗАДНА СКОРОСТ НЯМА ДА ГОВОРИМ.ТАКА ЧЕ НЕ Е НИКЪКЪВ ШОФЬОР. ПИЛОТ ПО МОЖЕ .