Отидете към основна версия

4 347 52

Питаме ви: Трябва ли глобите за нарушения на пътя да са съобразени с възнаграждението на водача?

  • неспазване на дистанция-
  • глоба-
  • швейцария

Вече ви информирахме, че в Швейцария шофьор на BMW Серия 5 получи огромна глоба за шофиране с висока скорост в близост до друг автомобил. 58-годишният адвокат, който е шофирал колата, е глобен с почти €130 хиляди.

Инцидентът става още през март миналата година на магистрала А1 близо до Цюрих. Шофьорът на дизелово БМВ 540d се е движил със скорост 119 км/ч само на 8-10 метра зад друго превозно средство – с други думи не е спазвал дистанция.

В повечето европейски страни такова нарушение е трудно доказуемо, но не и в Швейцария. Факт е, че в Швейцария такива глоби се изчисляват въз основа на годишния доход на водача.

Адвокатът нарушител се оказва много високо платен специалист, спечелил около 2 милиона долара през последната година. В съда шофьорът се опитал да обжалва глобата , твърдейки, че полицаите не са му прочели правата.

Адвокатът се опитва да хитрува и като казва, че видеозаписът, използван за определяне на разстоянието между колите, е неточен. Въпреки професионалните си умения, той не успява да избяга напълно от отговорност.

Все пак съдът решава да една част от глобата да е условна. Адвокатът ще трябва да плати условна глоба от 98 500 швейцарски франка (€105 хиляди), ако направи нарушение отново в рамките на две години.

Останалата част от 10 хиляди швейцарски франка (почти 11 хиляди евро), която включва и съдебни разноски, трябва да се плати в едномесечен срок. Представяте ли си ако подобни глоби се налагаха и у нас и дали трябва да са такива и да зависят от възнаграждението на шофьора нарушител. Споделете мнението си в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.

Свързани новини