13 Септември, 2024 11:01 4 326 52

Питаме ви: Трябва ли глобите за нарушения на пътя да са съобразени с възнаграждението на водача?

  • неспазване на дистанция-
  • глоба-
  • швейцария
Питаме ви: Трябва ли глобите за нарушения на пътя да са съобразени с възнаграждението на водача? - 1

Вече ви информирахме, че в Швейцария шофьор на BMW Серия 5 получи огромна глоба за шофиране с висока скорост в близост до друг автомобил. 58-годишният адвокат, който е шофирал колата, е глобен с почти €130 хиляди.

Инцидентът става още през март миналата година на магистрала А1 близо до Цюрих. Шофьорът на дизелово БМВ 540d се е движил със скорост 119 км/ч само на 8-10 метра зад друго превозно средство – с други думи не е спазвал дистанция.

В повечето европейски страни такова нарушение е трудно доказуемо, но не и в Швейцария. Факт е, че в Швейцария такива глоби се изчисляват въз основа на годишния доход на водача.

Адвокатът нарушител се оказва много високо платен специалист, спечелил около 2 милиона долара през последната година. В съда шофьорът се опитал да обжалва глобата , твърдейки, че полицаите не са му прочели правата.

Адвокатът се опитва да хитрува и като казва, че видеозаписът, използван за определяне на разстоянието между колите, е неточен. Въпреки професионалните си умения, той не успява да избяга напълно от отговорност.

Все пак съдът решава да една част от глобата да е условна. Адвокатът ще трябва да плати условна глоба от 98 500 швейцарски франка (€105 хиляди), ако направи нарушение отново в рамките на две години.

Останалата част от 10 хиляди швейцарски франка (почти 11 хиляди евро), която включва и съдебни разноски, трябва да се плати в едномесечен срок. Представяте ли си ако подобни глоби се налагаха и у нас и дали трябва да са такива и да зависят от възнаграждението на шофьора нарушител. Споделете мнението си в коментарите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 13 Отговор
    ДА! ДА❗ ДА❕ ДА‼️
  • 2 Бичето

    5 56 Отговор
    Я па тия. Тук никога няма да стане това. Давам 500 евра на фуражката и айде. Че аз редовно карам залепен до бронята на селяните пред мен и им светкам яко и псувам и тн, пък тия за 8 метра глоба. Не го вярвам. Всички караме така в България

    Коментиран от #27, #30, #38

  • 3 на пътя има виновни , които не плащат за

    17 3 Отговор
    вина - кирил , местан . за своге оня . по20-30 години търсят дали с нещо са виновни . лъготят ни .
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 2 Отговор
    Проблемът обаче е с укриването на доходите ❗ НЕ, че и сега това не е проблем‼️

    Коментиран от #48

  • 5 може да си катаджия

    26 0 Отговор
    ама с 200 км кат караш при ограничение 60 , избивайки 5 души си за затвора . каква глоба .
  • 6 Три дни за размисъл

    13 2 Отговор
    Не, вместо глоби - до 72 часа в ареста, в зависимост от нарушението.
  • 7 Хахахаха

    36 2 Отговор
    Трябва, да. Само че проблема в България е, че никой незнае възнагражденията на водачите. Безработни карат коли за милиони! Колко ще е глобата? В белите държави, няма такива проблеми, защото първо трябва да докажеш произхода на парите за да купиш такава кола, а също и да си платил данък за тези пари! А у нас, се прехвърлят от човек на човек, без да има някакъв контрол на кого са тези пари и от къде ги има. За това е по-добре, като превишават скоростта, да им взимат колите и готово.

    Коментиран от #12

  • 8 ДрайвингПлежър

    23 13 Отговор
    Тука няма верен отговор. От една страна е ДА, защото така глобата се усеща еднакво на джоба, от друга страна е абсолютно НЕ защото си е дива дискриминация за едно и също нещо да плащаш повече само защото си по-успял в живота.

    А истината е че всички тия глоби са си откровен фашизъм - държавата си пълни касичката! Европа е свръх идиотизрана и върви към много ама много откровен фашизъм и не е далече времето, когато ще плащате че дишате!

    Коментиран от #33

  • 9 Да бе

    27 1 Отговор
    Като се има предвид как безработни карат бентлитв и ферарита за половин милион... По добре глобите да са на база оценка на колата

    Коментиран от #44

  • 10 Хахахаха

    19 1 Отговор
    Между другото, отдавна бях писал във Факти коментар, че на запад се глобява за малка дистанция между колите, и много не вярваха. Е тук ви го написаха! Слагат се глоби и то големи, като се мери не разстоянието в метри, а времето (не помня точно, колко секунди трябваше да е времето между колите, но с увеличаване на скоростта се увеличава и времето, за да има време за реакция при инцидент). И между другото, това е един доста голям проблем в България, който заедно с изпреварванията носи доста катастрофи. Защото няма време за реакция.
  • 11 комуисти сте вие

    11 5 Отговор
    Глобите трябва да са пропорционално високи спрямо типа нарушение, а не статута на водача.
  • 12 о9иуйхъгт

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хахахаха":

    Саму дъ питъм, за един преател:

    Личният шофьор на милиардер Х вози господаря си в някой Ролс и нарушава правилника... Пристига му глоба... Кое е справедливо:

    - да плати стандартната глоба от 300лв. да кажем при доход от €100 000 на година
    - да плати 1% от годишният си доход или €1000 в случая

    И двете са грешни, вервай ми... Затова се взима за база средният доход в страната и глобите се смятат да са такива, че "средният гражданин със среден доход" да го заболи...

    Коментиран от #23

  • 13 тъй шъй

    5 1 Отговор
    Какво да умуваме. Тези неща ТАМ са решени преди много, много десетилетия. Скоро еди мои близки, точно в тази държава се смееха, че са на стъпка от затвор, защото при тестдрайв на Тайкан без да се усетят малко са нарушили скоростта.
  • 14 Гост

    13 1 Отговор
    Ако водача е безработен тъмнозелен маргинал - без глоба ли ще мине?

    Коментиран от #15

  • 15 Чичо

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Направо му се взима таратайката ако нарушението е много фрапиращо. И ще се хване на работа, и ще се плати и глобите и нова кола ще си купи.
  • 16 Жорко

    5 1 Отговор
    Определено,така боли повече и се предполага,че следващият път ще помисли няколко пъти преди да надуе газта.
  • 17 ха ха

    4 2 Отговор
    Начи, данъците не са според доходите, ама глобите може! Парадоксална държава. Глупава дискриминация. Така законът не е справедлив.

    Коментиран от #21

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Има държави в които глобата е
    "по-солена" когато е колата има подрастващи, заради лошия пример който водача дава ❗
  • 19 Категорично НЕ

    8 0 Отговор
    И богатият и бедният като нарушители са еднакво опасни на пътя. Оня с парите ще плати за кефа и пак ще е опасен. По-удачно е след 3 нарушения да се търси наказателна отговорност. Или отнемане на колата. Тогава и оня с новата мощна кола за минимум стотина бона и оня за 2 хилядарки ще имат какво да губят.
  • 20 Леля Гошо

    9 0 Отговор
    А какви да са глобите за безработните и пенсионерите? А за зидаро-мазачите и плочкаджиите които работят на частно и не декларират никакъв доход?
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Чукча данъци плаща ли ❓
    Защото данъците върху доходите са ПРОЦЕНТ от доходите, а не "на калпак"❗

    Коментиран от #25

  • 22 Хехе

    5 1 Отговор
    Трябва да са процент от застрахователната оценка на колата. Щото бая баровци се водят социално слаби инвалиди, шофиращи чужди автомобили...

    Коментиран от #32

  • 23 Хахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "о9иуйхъгт":

    За България е справедливо, да му вземат колата, и ако е карал бързо, защото сам е решил, ще работи без пари на работодателя си, докато изплати колата. Ако е карал бързо по заповед на работодателя, взимат колата, а шофьора си търси нова работа. Иначе, българските глоби не спират никой милионер от бързо шофиране. Ако мислиш, че 300 лева глоба е достъчно, за хора които изкарват милиони си в грешка. Те винаги ще карат бързо, ако се разминават толкова тънко. 300 лева сядат сами за една вечеря в ресторант.

    Коментиран от #37

  • 24 Този

    5 0 Отговор
    Няма как да стане тая работа... В БГ богаташите карат фирмени автомобили а самите те взимат помощи за социално слаби...
  • 25 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да. Затова образованието, здравеопазването, армията и спорта са като за процент от заплатата на чукча. Дълго е да ти се обяснява, а и няма да го разбереш.

    Коментиран от #26

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха":

    ХА,ХО има деца на мЕлЕонери дето им купуват диплом за виСшу, ама си остават необразУвани ‼️ Както има и деца от бедни семейства които са с много добро образование‼️ Ама е трудно да ти се обЯсни, а и едва ли ще го сФанИш 😒
  • 27 говедовъд

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бичето":

    як кят бик, и толкоз умен!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 що бре

    2 0 Отговор
    това не бива да се случва!!!
    защо?
    защото посерковците, дето ги гледат мама и тате, нямат доходи, и няма какво да им вземат!
  • 30 Гневен

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бичето":

    Що ти викат бичето? Толкова як ли си или, толкова умен?
  • 31 Пипи

    2 3 Отговор
    По безумно нещо до сега не бях чула. Значи аз ако съм на минимална или извършвам строителни услуги, но официално съм безработен мога да карам с 200! Чудничко!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не не

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДрайвингПлежър":

    Браво , много точно казано... Жалко , че тук в България мало хора разбират какво ни готвят..
  • 34 Перо

    6 2 Отговор
    По-справедливо е глобата да с съобразена с модела и годините на автомобила, защото тук, никой с Майбах или Мерцедес G класа не може да докаже доходи!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 По добра идея!!!

    1 3 Отговор
    Глобата в стойността на колата, до 10 км без след 10 да е проценти от стойността на колата.
    Ограничение 50 минаване със 100, 50 над ограничението 50 процента от стойността на колата в глоба, 15 над, 15 процента и така за всеки километър над 10 превишаване процент отгоре пък да карат и с 300 ако искат като платят глоба по голяма от цената на колата в пъти ще му мислят, кола 100 бона плаща 50 процента от тези 100к да видим
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Туй дето него знаеш

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бичето":

    Като си бик защо наричаш другите Селяни бе добиче
  • 39 Иванчо

    6 1 Отговор
    Аман от глупости. Работиш здраво, изкарваш добра заплата и плащаш като луд. Богаташчето няма заплатна ведомост , цигането също и не плащат нищо. Докога ще издържаме тунеядците. Ток не плащат, вода не плащат, сега и глоби от КАТ няма да плащат.
  • 40 Георги Г

    2 2 Отговор
    Да, трябва. Какво са 20 лева за един богаташ
  • 41 Марияна

    6 0 Отговор
    Не , всички бандите се водят бедни, укриват доходи
  • 42 ХАРОН

    1 2 Отговор
    Караш по правилата и не те интересува каква тъпотия ще измислят за попълване на липсите в хазната. Ако си тъпо парче, плащаш за тъпотията си.
  • 43 Шопендар

    1 2 Отговор
    Евробюрократите съвсем перколясаха.има провинение,има и наказание от до.какво значение има останалите подробности.ако осъдят на смърт убиец,и той е богат,до кръста ли ще му отрежат главата ,а на бедния до носа
  • 44 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе":

    по твоята логика всеки с таралясник за 500лв ще може кара както си иска
  • 45 115

    2 1 Отговор
    ДА, едно е да вземеш 100 лева глоба при доход 1000,и друго при 6000.
    И ДРУГО ДА ПИТАМ, КАК 20 ГОДИШЕН, НЕ РАБОТЕЩ КАРА КОЛА ЗА 100 ХИЛЯДИ ЛЕВА?
    Дали си е платил данъците за тези 100 хиляди?
    ИЛИ тези които крадат, карат за 100 хиляди, а тези които работят за 4 5 хиляди.
    Welcome to BG!
  • 46 Гост

    2 0 Отговор
    Не.Трябва да има период и колко нарушения са извършени. Когато е рецидивист да се налагат много високи глоби.
  • 47 Глобите

    0 2 Отговор
    трябва да са съобразени единствено със заплащането в България! Със заплата от 1000 лева,не може глобата да е 1500лева!Това и най големия мало умник управляващ го знае,но не им пука за Народа! Затова гласувайте умно!Само Възраждане, единствената опозиция в България!!!
  • 48 Отряд1

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това не е проблем. Това е решение ;)
  • 49 Отряд1

    1 0 Отговор
    За да приведем системата в състояние, което гарантира справедливост, ние трябва да отнемем от народа свободата и правата на лична неприкосновеност. Това означава, че за да доказваме каквото и да е в съда, ние предварително трябва да сме изградили такава система за наблюдение, която да е способна по категоричен начин да доказва престъпленията на хората.
    Като протест може да се приведе обстоятелството, че никой от нас не е учен в училище за правата и задълженията му т.е. към първото му деяние той е бил в несъстояние да определи сам за себе си, че нарушава законите, ако предварително не е бил информирам, че подобно поведение е в нарушение на правилата.

    Цената на глобата трябва да е осреднена стойност между цената на автомобила, годишният доход на човека и броя нарушения в последните 3 месеца. Тук трябва да се обърне внимание на обстоятелството, че осезаемо богатите хора не приемат глобата като морално осъдителен акт, а като такса удоволствие т.е. за 2/300 лв той може да шофира безпроблемно както си пожелае, защото това му доставя удоволствие. Тези 200-300 лв са 0.01% от приходите му като бизнесмен, и поради това той би ги заплащал с удоволствие няколко пъти.

    Така у населението се създава условия за безнаказаност или корупциони практики.
  • 50 Митев

    2 0 Отговор
    Мисля че правила и глобите трябва да превъзпитават водачите у нас а те да се превърнали в пари за подпомагане на бюджета,да не говорим за това как депутати, полицаи и власт имащи си остават недосегаеми пред законите на Република България,още нещо ти го глобяваш,а той на инат умишлено нарушава правилата,такива хора никакви глоби няма да ги спрат.....
  • 51 ТРЯБВА

    1 0 Отговор
    Да , трябва !
  • 52 Анонимен

    0 0 Отговор
    Глобите не вършат работа. Съд който колкото заслужава да мете по центъра и всички които минават да го гледат