Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:32 7 552 25

Глоба при регистрация на автомобил с ДВГ

  • екология-
  • автомобили-
  • глоба-
  • двг-
  • франция

Санкциите са за Франция и се прилагат от началото на годината

Глоба при регистрация на автомобил с ДВГ - 1

От 1 януари Франция повиши размера на еднократната наказателна такса за регистрация на големи автомобили със значителни емисии на вредни вещества. Определението "големи" обаче включва дори компактните Peugeot 208 и Dacia Sandero.

По-строгите парични санкции за шофьорите, особено тези, които управляват тежкотоварни превозни средства със значителни количества замърсяване на околната среда, се дължат на промени в таблицата за т.нар. "малус екология". Те са въведени от правителството на страната като част от програмите за екологична безопасност и намаляване на емисиите.

От 1 януари шофьорите на автомобили, отделящи 118 г/км CO2, плащат 50 евро и тази сума нараства бързо с увеличаване на емисиите на CO2. Превозните средства с тегло от 1600 кг или повече ще трябва да плащат между 10 и 30 евро за допълнителен килограм.

Това ще засегне редица автомобили, включително субкомпактното Peugeot 208, чиято цена е 19 200 евро. Версия 1.2 PureTech 75 к.с. отделя 120 г/км, което се равнява на глоба до 100 евро. Същото важи и за Dacia Sandero SCe 75 на цена от 11 990 евро, като новият собственик ще плати еднократна глоба от 100 евро.

Наказателният данък за "големите" автомобили с двигател с вътрешно горене ще се праща със задна зата - от 2022 г. Сега обаче се включват и автомобили с тегло над 1600 кг. За автомобили с тегло от 1600 до 1799 кг шофьорите плащат по 10 евро за килограм наднормено тегло. По-тежките автомобили плащат повече данък, а всички превозни средства над 2 100 кг плащат 30 евро за допълнителен килограм.

Хибридните превозни средства, поне тази година, няма да бъдат санкционирани за допълнително тегло

Изцяло електрическите BEV, водородните FCEV и PHEV plug-in хибридите са освободени както от такса за CO2 емисии, така и от санкции за тегло. За последните пробегът в града на ток трябва да надвишава 50 км. Предлагат се и специални отстъпки за големи семейства, които се нуждаят от големи превозни средства.

Френският президент Еманюел Макрон вече разкри нови стимули за отклоняване на купувачите от китайски модели към френски и европейски, включително нова лизингова схема от 100 евро на месец за електрически автомобили, произведени в ЕС. Френското правителство също така обяви въвеждането на значителни парични стимули за купувачите за първи път на електрически превозни средства, стига те да са произведени в ЕС.

Всичко това насърчава потребителите да преминат към електрически европейски автомобили

Това е същността на наказателния данък, който има за цел да ограничи броя на превозните средства, които замърсяват околната среда, и насърчава потребителите да стимулират европейската автомобилна индустрия.

Интересното е, че Франция се е ангажирала да произведе повече от 1 милион електрически коли до края на 2027 г. Освен това правителството отпуска пакет от 700 милиона евро за увеличаване на броя на влаковете, за да пренасочат хората от автомобили към електрически обществен транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сбъркани

    78 5 Отговор
    Дивотията е на власт в ЕС. Правителството им е ясно, там "различните" са водещи, но ако и Парламентът им е такъв е тежко да си французин.

    Коментиран от #5

  • 2 Реалиста

    71 8 Отговор
    Фашизъм и се чудят какво да откраднат от хората лобистки гадни мафиотски закони завъртяни в полза на крадливите политици Европа е за война време е.
  • 3 ...

    52 4 Отговор
    демокрация и свободен пазар разбииш лЕ
  • 4 ДрайвингПлежър

    61 9 Отговор
    Целта е да ви свалят от колите, не да ви качат на "екологични" такива. Но докато има глупаци ще има и тарикати!

    Коментиран от #21, #23, #25

  • 5 ДрайвингПлежър

    60 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сбъркани":

    Скоро ще дойде и при нас. За това е от изключителна важност на предстоящите евро-избори да се гласува и да се гласува за някакви консервативни, та даже и радикално десни партии иначе ще стане по-зле от китайския комунизъм тука!

    Коментиран от #9, #14, #20

  • 6 УдоМача

    38 5 Отговор
    Фашизъм в действие братче...
  • 7 незнайко

    35 2 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА в действие ! Отначало беше безплатно зареждането на електромобил докато не станаха много и хоп ПЛАЩАЙ ! Капитализма не се е променил по никакъв начин .
  • 8 СМОГ 💨

    3 25 Отговор
    Каква глоба вие поДлудяхте ли?
    Конфискация на имущество, съд и изселване за нанесени щети на общественото здраве и причиняване на телесна повреда на множество хора, в т.ч. деца, бременни и възрастни чрез умишлено изпускане на газове, доказано токсични за всички живи организми точно на мястото, където обитават.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реално

    4 20 Отговор
    Земята е жив организъм и тя рано или късно изчиства всеки, който целенасочено, умишлено, съзнателно и методично нанася вреда на останалите и на Цялото.
    3-ти Закон на Нютон. От Физиката няма измъкване. Всяко завъртане на стартера е съучастие.

    Добре го запомнете.
  • 11 някой си

    28 1 Отговор
    Просто събират пари! Явно бюджета им е издънен
  • 12 Лумпен

    20 3 Отговор
    Скоро и у нас по големи дивотии да се очакват !
    Само трябва да продължаваме да гласуваме за евродивотиите !
  • 13 Ха ха ха

    27 2 Отговор
    С увеличаване на броя на "велосипедистите" в правителството на Франция, барабар с президента -бездетник, се увеличава и лудостта в тази някога велика страна, станала вече за посмешище.
  • 14 Колега,

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДрайвингПлежър":

    какво искаш да кажеш с определението радикално десни , че се обърках. Трябва да се гласува за партии, които ще свалят либерастията от върха на ЕС, а не да се ползват етикети. Ако ще да са крайно марсиански, щом са противници на ЕС в сегашната му битност, за тях трябва да се гласува. И когато вземем властта,първо трябва да изринем всички натрапени ни навлеци "гости", а след това ида се заемем с виновниците-бившите боядисани като евроатлантици крадливи комуняги. Тях пък на гробищата, както каза полковник Марков.
  • 15 Българин

    19 2 Отговор
    Това е абсолютно изнудване на хората от страна на държавата Франция.Такива простотий не е е имало и в бившите соц. държави.Всъщност това си е проява на чист фашизъм към обикновените хора.Франция пада чного надолу, за съжаление.
  • 16 ...

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "СМОГ 💨":

    връщай се в пещерата, бързичко :) А не, чакай, най-добре си сложи край на живота, дишаш ни въздуха :)))
  • 17 ВикиЛексъсОсло

    3 5 Отговор
    155 euro е надника на куриер на баничарка тип Рено Докер към голяма куриерска фирма и то без овъртайма в Париж. 975 евро е месечна помощ за безработни във Франция Тези 100 евро еднократно са абсолютно смешна сума и за най-бедните.
  • 18 2023та...

    5 2 Отговор
    ....си купих фабричен бензинов 1000 кубика автомобил. След 20 годинки ще мисля за друг. Дотогава дано "зелената" технология на електричките значително озрее и се отърси от сегашните си проблеми.
  • 19 Циник

    14 1 Отговор
    Всеки, който си купува Дачия Сандеро заслужава да бъде глобен дори само по естетически причини.
  • 20 Циник

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДрайвингПлежър":

    А тия фашисти, дето ни управляват сега какви са, яко не радикално десни. И какво, цъфнахме и вързахме?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кольо

    8 0 Отговор
    Така нареченото насърчаване е само бой по канчето и сваляне на пари от обикновените хора. Нито ще намали емисиите, нито ще увеличи покупкита на електробоклуците. Чудя се само как френковете приемат това?
  • 25 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДрайвингПлежър":

    Ти виждал ли си колко са автомобилите с по един човек вътре (шофьора)?!

    Това може и да е било нормално за 80-те, когато населението на столицата е било с поне милион по-малко, но днес е абсурдно.

    Гледам ги и в Чехия - главните артерии на града се запушват от автомобили и всички чакаме. Аз обаче работя с автомобила, а голяма част от другите просто предпочитат да си повозят задника. Спокойно биха могли да ползват и метро.

    Разбира се, може да се тръгне и към разширяване на съществуващата транспортна инфраструктура, но това е свързано с огромни средства и време. Има процедури, има срокове, има обжалвания, че дори и дела се водят...