Отидете към основна версия

31 655 51

Китайска автомобилна инвазия и у нас: И BYD стъпва в България!

  • byd-
  • българия-
  • suzuki-
  • sfakianakis group-
  • mirkat

След като вече ви информирахме (още в началото на април, тази година), че китайците от Geely започват да продават автомобилите си в България, сега стана ясно, че другият китайски гигант BYD, който започна целенасочена инвазия в Европа, ще продава автомобилите си и у нас.

Все още не е официално потвърдено кой дилър ще представлява BYD у нас

Един от вариантите е това да е вносителят на Suzuki у нас Mirkat, защото гръцката Sfakianakis Group, която е ексклузивен вносител на продуктите на Suzuki и за България чрез фирмата Mirkat Ltd, е вносител на BYD за Гърция и се опитва да стане официален представител и за Балканите. От вносителя на Suzuki в България обаче, засега не коментират темата.

Възможно е и други дилъри на автомобили в България да представляват китайската марка BYD, като има спекулации, че това може да е вносителят на Mercedes-Benz в България - "Силвър Стар". Добре известен факт е, че Mercedes и BYD си сътрудничат, като дори имат и общ бранд, наречен Denza.

Спекулира се и с вносителят на Dongfeng в България, компанията China Motors, която води преговори директно с китайците от BYD.

Що се касае до автомобилите с марка BYD, то те продължават да чупят рекорди в световен мащаб. След рекорден август продажбите на BYD надхвърлиха 1 милион електрифицирани автомобила от началото на годината. Продавайки още 145 627 електрически коли миналия месец, BYD вече достигна 1 милион продажби на електрифицирани коли през 2024-а в света.

Plug-in хибридите отбелязват най-голямо увеличение с 222 384 продадени автомобила, което е със 73% повече от август 2023 година. Този август бележи шестия пореден месец на рекордни продажби на PHEV хибридни автомобили на BYD. Именно на тях ще заложи и марката в България.

Първите модели, с които BYD ще "опипа" родния пазар ще са Dolphin, Atto 3 и Seal. В съседна Гърция най-евтиното предложение е за модела Dolphin, базовата цена на който започва от 19 998 евро.

Иначе в България до момента има два основни играча от Поднебесната държава, които официално предлагат продуктите си в нашата страна - Great Wall със своите марки Wey, Haval и Ora, и Dongfeng. Има и други, като Omoda, която е експортна марка на Chery, но те са по-незначителни като прпедставяне у нас. Предстои обаче инвазията на най-сериозните Geely и BYD. Очаквайте подробности!

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 59 гласа.

Свързани новини