Отидете към основна версия

1 380 21

24% от американците дължат повече по заеми за кола, отколкото струва колата

  • сащ-
  • заеми-
  • автомобили

Пазаруването по време на пандемията от коронавирус доведе до финансови загуби

Проучване на Edmunds установи, че една четвърт от жителите на САЩ, които притежават кола, все още дължат значителна сума пари на банката. Анализаторите изчисляват, че само за година и половина броят на транзакциите с отрицателен капитал се е увеличил от 18,5% на 24,2%, т.е. много американци са започнали да продават колата си на загуба и са били принудени да плащат допълнително от джоба си, за да приключат със заема.

Дългът по заеми за автомобили достигна исторически връх от средно 6 458 долара, а проблемът със загубите при смяна на автомобила засяга всеки сегмент от компактните кросоувъри до пълноразмерните пикапи. Около 22% от американците дължат поне 10 000 долара по заема си, а 7,5% дължат повече от 15 000 долара и това са нетни загуби, които не могат да бъдат покрити с продажбата на колата.

Експертите обясняват ситуацията като лош момент за покупка: по време на пандемията от коронавирус и непосредствено след нея имаше недостиг на микрочипове, колите се продаваха значително над препоръчителната цена на дребно и сега същите тези клиенти страдат поради ниската търговска цена. Освен това много американци вземат „дългосрочни“ заеми, но продават колата по-рано, което също води до загуби.

Анализаторите съветват да подхождате внимателно към заемите и да не се изкушавате от ниска месечна вноска, защото заемът за кола за седем години почти сигурно няма да бъде изгоден, ако трябва да смените колата по-рано. Според американските стандарти основният лихвен процент е висок: в момента той е пет процента.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини