28 Октомври, 2024 09:54 1 285 19

24% от американците дължат повече по заеми за кола, отколкото струва колата

  • сащ-
  • заеми-
  • автомобили

Пазаруването по време на пандемията от коронавирус доведе до финансови загуби

24% от американците дължат повече по заеми за кола, отколкото струва колата - 1

Проучване на Edmunds установи, че една четвърт от жителите на САЩ, които притежават кола, все още дължат значителна сума пари на банката. Анализаторите изчисляват, че само за година и половина броят на транзакциите с отрицателен капитал се е увеличил от 18,5% на 24,2%, т.е. много американци са започнали да продават колата си на загуба и са били принудени да плащат допълнително от джоба си, за да приключат със заема.

Дългът по заеми за автомобили достигна исторически връх от средно 6 458 долара, а проблемът със загубите при смяна на автомобила засяга всеки сегмент от компактните кросоувъри до пълноразмерните пикапи. Около 22% от американците дължат поне 10 000 долара по заема си, а 7,5% дължат повече от 15 000 долара и това са нетни загуби, които не могат да бъдат покрити с продажбата на колата.

Експертите обясняват ситуацията като лош момент за покупка: по време на пандемията от коронавирус и непосредствено след нея имаше недостиг на микрочипове, колите се продаваха значително над препоръчителната цена на дребно и сега същите тези клиенти страдат поради ниската търговска цена. Освен това много американци вземат „дългосрочни“ заеми, но продават колата по-рано, което също води до загуби.

Анализаторите съветват да подхождате внимателно към заемите и да не се изкушавате от ниска месечна вноска, защото заемът за кола за седем години почти сигурно няма да бъде изгоден, ако трябва да смените колата по-рано. Според американските стандарти основният лихвен процент е висок: в момента той е пет процента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Хазарите поробват народите чрез заеми и високи лихви.
  • 2 Боро

    17 1 Отговор
    Скоро и тук ще стане така с апартаментите.
  • 3 Финансово

    12 0 Отговор
    неграмотни кауни...
  • 4 Гориил

    13 4 Отговор
    Повечето американски икономисти прогнозират, че американците, родени през 2024 г., вече няма да могат да си купят просторна къща и мощна скъпа кола със заплатите си.

    Коментиран от #15

  • 5 Един

    20 1 Отговор
    При ганьовците не е по-различно.Много от тях теглят кредит за вехт немски-премиум,само и само да блеснат в очите на съседите си,от соц-панелката.

    Коментиран от #7

  • 6 име

    17 0 Отговор
    Масово хората в САЩ и Канада нямат никаква обща култура, не могат да си направят сметката колко връщат по кредитните карти. Теглят още преди да са изплатили старото задължение, дори не осъзнават че им вървят лихви. Извода за мен е че умишлено ги държат прости за да ги манипулират.

    Коментиран от #19

  • 7 име

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Остави това, пак поне на среща има нещо, въпреки че е стар кошник. Но има много хора, които теглят заем за да отидат на почивка лятото или за да имат пари за харчене по коледните и новогодишните празници. Толкова са финансово неграмотни, че един лев не могат да си направят сметката как да спестят, а не се усещат че през годината ще ги върнат парите, ама с лихвите на банката.
  • 8 Директора

    6 10 Отговор
    Какъв е смисълна на статията? Искаш да караш нова кола, взимаш заем. Нормално. Кой нормален човек вади 100 000 кеш за кола?! Иначе цял живот събираш и накрая все караш старо. Ама се хвалиш, че е твое. Голяма работа, че на талона не пише Киро, а пише Лизингова компания

    Коментиран от #13

  • 9 Румен Американеца

    8 0 Отговор
    Месечната вноска по седемгодишен заем изглежда добре първата година, когато колата е нова и в гаранция, но към края на периода вноската е същата, но колата вече на нищо не прилича. Затова никой не чака да минат седем години, купуват нова, новият заем включва цената на новата плюс загубите от старата и така затъват до гуша в дългове
  • 10 ФАКТИ

    15 1 Отговор
    В Америка и Европа всичко е така, на лизинг, на кредит на изплащане, под наем. Тук може да ни се присмиват, че караме боклуците на Европа ама отивам с 5000 в авто къщата и си я купувам, тук всичко рециклираме, ремонт в Германия за 3000 евро тук е 500 лева. Колата може да е стара ама си е моя, може да е панелка ама ми е наследство от родителите, къщата на село може да не е нищо особено ама дядо ми я е преписал и е моя и лека полека си я стягам, за това българите са водещи по собственост в света.
  • 11 Чипосан

    8 0 Отговор
    Ако не харчиш повече от колкото изкарваш всичко ще е наред...
  • 12 Чипосан

    8 0 Отговор
    Ако не харчиш повече от колкото изкарваш всичко ще е наред...
  • 13 ХПзтзтзс

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Директора":

    Смисълът на статията е, че взимаш заем за 100 000, защото колата струва толкова, обаче след 3 години плащане например ти остават да изплащаш още 50 000, а колата струва 40 000. На "американски език" му викат negative equity, т.е. т.нар. актив струва по-малко отколкото е заемът, който е обезпечен с този актив.

    Казано с друми прости, дори и да решиш да се отървеш от колата, пак ще имаш да плащаш някаква част от заема за нея. Затова е редно човек да се замисля по 3 пъти преди да си вземе кола на изплащане.
  • 14 Турбо

    4 0 Отговор
    От прочетените до тук коментари разбирам,че никога не сте купували нова кола на лизинг.
  • 15 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Може да си роден и 1924 и да не си купиш никаква къща и никаква кола !! Както в САЩ , така и във всяка страна в света !! Ако си с празна тиква и две леви ръце никъде и никога не ти е гарантирано нищо !! Разликата е че в САЩ МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ получават и къщата и колата и много други неща още със завършването на университет , когато вече са показали какво могат , щото ги следят още от гимназията и много добре знаят как какво може и големите фирми се избиват за водещите !! И къщата и колата са нищо в сравнение с това което получават по-късно след като се докажат и в работата си !! Богати и бедни е имало и ще има винаги и навсякъде , но "незнайно" защо в БРИКС са огромното мнозинство , хахах !! И винаги ще е така , защото такава е системата там ! Бездомниците в САЩ примерно получават ВСЕКИ МЕСЕЦ социални помощи ПО-ГОЛЕМИ от средната заплата в Раша , за Китай , Индия и Бразилия в пъти , без да си мръднат пръста , просто предпочитат да ги харчат за пиене , наркотици и да живеят на улицата , щото в БЕЗПЛАТНО осигурения им приют с отопление и баня не им разрешават да пият и да се друсат !!

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Много американски филми си гледал норвежец.
  • 17 Това е нормално. Къде е новината??

    1 0 Отговор
    Аз не знам някой да си е купил чисто нова кола на лизинг и да не я продал на загуба.

    На всяка кола която излезе от магазина цената веднага пада с 30 процента
  • 18 Нормален

    1 0 Отговор
    А стига бе!? Верно ли? Аз съм в шоГ!
  • 19 Сър Мастър Бейтс

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Българите са реално на същия хал умствено. Вчера теглих пари от банкомат и на случаен принцип изтеглих 2 разписки от транзакции, от контейнера за боклук под банкомата. Интересно ми беше да видя наличността в сметката след транзакцията... Едната наличност беше 17 лв, а другата 38 лв.... Толкова има средния българин в сметката си.