Отидете към основна версия

1 674 5

България и ЕК преговарят за Булгартрансгаз

  • булгартрансгаз-
  • българия-
  • ек-
  • газ-
  • санкции

България е заплашена със санкции от 300 млн. евро заради нарушение на антитръстовите правила на газовия пазар

България е предложила на Европейската комисия няколко алтернативни решения в отговор на искането от Брюксел страната да осигури достъп до газопреносната си мрежа на други страни освен "Газпром". Това съобщи пред медиите в кулоарите на народното събрание премиерът Бойко Борисов.

"От доста време в Европа тече една процедура да се раздържавяват някои компании в сферата на енергетиката. Ние обяснихме съвсем скоро на еврокомисар Вестагер защо подобни действия в България са опасни, разговаряхме и с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, тъй като инфриджмънт процедурата е до 300 млн. €", каза Борисов. И допълни: "Очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена".

Газопреносната ни мрежа има поне 8-9 милиарда кубически метра свободен преносен капацитет - и националната и транзитната, който изобщо не се предлага. Строят се компресорни станции, което не е лошо, но в никакъв случай не е приоритет, тъй като преносът по транзитната мрежа намалява, а по националната остава на сравнително устойчиви равнища, т.е. няма непосредствена и остра нужда от компресорни станции. Това коментира в блога си Илиян Василев.

Има логика да се правят нови компресорни станции едва след като има подписани договори с нови клиенти за пренос /за да се върже икономиката/ и то в не само в традиционния за руския газ режим север-юг, а в посока юг-север, за да можем да свържем количествата природен газ в Южния газов коридор с пазарите в Централна и Източна Европа. Примерно подписваме междусистемно споразумение с Турция за реверс на транзитната тръба и чак тогава правим реверсивни капацитет на компресорна станция Лозенец. И без реверсивни мощности виртуалните суапове бяха възможни и до този момент.

Премиерът вече потвърди, че България е заплашена със санкции от 300 млн. евро заради нарушение на антитръстовите правила на газовия пазар. Възраженията на Европейската комисия датират още от март 2015 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини