Last news in Fakti

8 Юни, 2016 12:32 1 430 0

ЕСО и „Булгартрансгаз“ с нови вноски в спецфонд

  • есо-
  • вноска-
  • спецфонд-
  • булгартрансгаз

Миков: В ТЕЦ 1 и 3 може да се купува електроенергия по 170 лв, а тук пренебрежимо малки мощности ще бъдат ударени с този закон

ЕСО и „Булгартрансгаз“ с нови вноски в спецфонд - 1

Пет процента вноска от приходите на Енергийния системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“ ще се отделят във фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за енергетиката.

Вноската се въвежда, с цел да се разшири приходната база на Фонда.

Изчисленията показват, че очакваните допълнителни приходи във Фонда са в размер на 17 милиона лева от ЕСО и 13 милиона лева от „Булгартрансгаз“.

В мотивите на законопроекта се посочва, че през последните години се наблюдава намаляване на цената на свободния пазар на електроенергия, което налага по-високи разходи за Фонда, за да се покрият разликите от пазарната и преференциалната цена и цените по дългосрочните договори.

„Промените в Закона за енергетика е абсолютно имитационно упражнение и няма да реши тежките дефицити в НЕК. Но ще разбие живота на 500 семейства само във Видин, които се хранеха от това”. Това заяви народният представител от БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Той е на мнение, че с политиката на КЕВР е нанесен удар на две предприятия. „Само във „Видахим” бяха съкратени около 500 работници в последните 6-7 месеца. Довършва се ликвидация на индустриални производства, защото с оглед на тази политика никога повече в Свищов няма да се произвеждат полиамидни влакна, а в България – автомобилни гуми”, посочи Миков. Според него това се прави като политика чрез Закона за енергетика. „Когато се удари ТЕЦ-ът на тези предприятия, никога повече там няма да има индустриално производство”, категоричен е той.

Миков е на мнение, че с този закон се затвърждава още нещо – България ще бъде земеделска страна. „В ТЕЦ 1 и 3 може да се купува електроенергия по 170 лв, а тук пренебрежимо малки мощности ще бъдат ударени с този закон”, каза още народният представител. По неговите думи ще има рязък спад на приходите, които са около 6-7 млн от акцизи и ДДС в местните данъчни и митнически служби от вноса на въглища. Според него чрез промените в закона се правят опити да бъдат икономисани 40 млн.лв., но това ще излезе много по-скъпо.

С друга промяна в закона КЕВР няма да регулира цените за продажба на топлинна енергия и няма да определя цените на производителите, които съгласно одитираните годишни финансови отчети за някоя от предходните 3 години имат общи годишни приходи над 5 000 000 лева и приходите им от продажба на електрическа енергия от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия надвишават 35% от общите им годишни приходи, освен ако тези производители осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за производството на растителна продукция.

„Няма как днес да решим натрупаните проблеми през последните 25 години в областта на икономика и индустриализация. Страната ни се превръща в голям магазин за вносни стоки”. Това допълни народният представител Таско Ерменков по темата. Според него няма как да бъдат решени и проблемите в енергетиката, свързани с изкривената и дебалансирана система в полза на частниците. „Опитваме се да запушим дупките в НЕК, без да се интересуваме какво става в самия НЕК - какви са разходите там, дали е правилно управлението и прави ли съответните реформи”, каза още той. По неговите думи, ако се гледат общите интереси на българския народ, трябва да се търсят варианти, за да не се вдига цената на тока. „Трябва да дадем възможност на КЕВР да формира цени, които няма да доведат до утежняване на българските граждани”, посочи Ерменков.

Народният представител уточни, че БСП предлага да бъдат поставени на една база държавната и частната собственост. „Вместо да облагаме само т.нар енергопреносни предприятия – „Булгартрансгаз” и ЕСО, да обложим и частните енергоразпределителни дружества”, посочи той. Според него няма разлика, защото това е транспортна услуга, извършвана от предприятията. „Ще дадем възможност на малкия и средния сектор да работят с по-ниска електроенергия ще развиваме икономиката”, заключи Таско Ерменков.

С промените в Закона за енергетиката приходите от продажба чрез търг на всички разпределени на България квоти за инсталации, се премахва изискването на 70% от приходите от продажбата на допълнителните квоти за емисии на парникови газове.

Средствата от фонда, предоставени за плащане на разходите, извършени от обществения доставчик, не може да бъдат предмет на прихващане и са несеквестируеми. Министерският съвет определя с наредба реда и начина за набирането, изразходването, отчитането и контрола на парите във фонда.

Фондът да бъде в крайна сметка като НЗОК, от която да бъдат плащани непокритите разходи в системата, а не от НЕК, в такава посока трябва да се върви занапред, смята Рамадан Аталай от ДПС.

Министърът на енергетиката издава наредба за публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 и над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала, извършващи дейности по този закон, решиха още депутатите.

На регулиране от КЕВР подлежат цените или компонентата от цена, чрез която всички крайни клиенти, присъединени към електроенергийната система, включително операторът на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи, участват в компенсиране на разходите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА