Отидете към основна версия

2 663 20

Предлагат да се конфискуват колите, заредени с незаконно гориво

  • незаконно гориво-
  • бензиностанции

Българската петролна и газова асоциация предложи да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво. Асоциацията настоява и за строги санкции по примера на Полша, където данъчни измами с горива се наказвали с до 25 години затвор.

Да бъде създаден борд, който да наблюдава пазара на горива - това е едно от предложенията на бранша, за да се намали сивият сектор. Това съобщи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Бордът ще следи за нарушения и опити за избягване на плащането на акциз и ДДС при вноса на горива, както и за схеми, които ощетяват бюджета при търговията на дребно.

Според Златев идеята за създаването на борд срещала подкрепата на държавата и контролните институции. В него щели да участват експерти от финансовото министерство, агенция "Митници", НАП и от петролния бранш.

Според Златев имало различни схеми за ощетяване на бюджета при горивата - контрабанда, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. Златев посочи, още че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. Танкерите минали през митнически складове на пристанища, където няма изискване за контролни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Според Златев всеки втори литър гориво от внос е контрабанда.

Според представители на големите бензиностанции сивият сектор на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа.

Това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, каза пред журналисти днес Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.

Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията.

Делчев посъветва хората да внимават къде зареждат и, че ако цените са неразумно ниски е ясно че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата.

Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива,контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата.

Проблемът със сивия сектор на горивата изисква комплексни мерки, това заяви Руслан Стефанов, директор на „Икономическа програма“ в ЦИД. По думите му нерегламентираният сив сектор на горивата е в размер на 1,600 млрд. лв.

Мерките за справяне с контрабандата на горива, които той предлага, е първо да имаме ежегоден и правдоподобен анализ и формиране на официално число за сивия сектор на горивата.

Икономическият експерт Красен Станчев пък предложи два метода, които могат да помогнат нерегламентираният сектор на горива в страната да се изсветли. А именно авансово деклариране на очакваните търговски продажби за една година и агенцията по приходите да оценят риска при вътрешнообщата търговия, особено при малките оператори (търговци).

По думите на Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници“, през последните 3 години акцизът върху горива заема дял между 45-48% от общия събран акциз в бюджета на държавата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини