Last news in Fakti

18 Януари, 2022 16:21 3 091 18

Малките бензиностанции очакват покачване на цените

  • бензиностанции-
  • георги тенев-
  • горива

Асоциацията настоява за облекчаване на административната тежест в сектора с цел създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените

Малките бензиностанции очакват покачване на цените - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива очаква покачване на цените на горивата. "В България пазарът е ограничен и няма собствен добив на нефт. В този смисъл ние сме неотменимо подвластни на тенденциите на международния пазар и на влияещите върху него фактори", заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията, която е популярна на малките бензиностанции.

Решенията на ОПЕК и логистичните предизвикателства пред транспорта и съхранението на добития нефт, респективно неговите дестилати, основен ценообразуващ фактор е стойността на електроенергията, която е изключително висока през последните месеци, обясни той.

На следващо място идва европейският дневен ред и наднационалните нормативни решения, относно „Зелената сделка“ и намаляването, а в последствие и свеждането до минимум на въглеродните емисии. Следва покачването на цените на основните суровини, които се влагат в биокомпонента на бензина и дизела. И всичко това на фона на глобална пандемия със спорадични пикове и растяща инфлация.

„Въпреки това светлина в тунела има“, коментира Георги Тенев. Още в първите дни на 2022 г., бзепрецедентно до момента, към нас, като представители на малкия и среден български бизнес в сферата на горивата, беше отправена покана за работна среща от страна на министър-председателя на г-н Кирил Петков. Тя се състоя в първите работни дни на януари, като имахме възможност да обсъдим различни проблеми и предизвикателства в сектора, които имат своето негативно отражение, както върху възможността за прозрачна и конкурентна пазарна среда, така и върху икономическите оператори и в крайна сметка - цените на горивата, обясни Тенев.

Асоциацията на малките търговци предложи конкретни мерки за подпомагане на бранша и за намаляване или поне задържане на цените на основните горива. Можем спокойно да кажем, че срещата завърши при споделено разбиране на взаимната отговорност, между правителството и бизнеса и необходимостта от сътрудничество и консултации, при определяне на регулаторната политика, в унисон със световните практики и общностите ангажименти.

Асоциацията настоява за облекчаване на административната тежест в сектора с цел създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените. Браншът е подложен на различни по своето естество и произход асиметрични шокове, които не произтичат от самия него. Секторът се отличава с това, че е един от най-тежко регулираните и контролираните от страна на държавата. За съжаление този сектор се регулира с непоследователни, непремерени, нецеленасочени и нецелесъобразни, често лобистки и непропорционални нормативни актове от законов и подзаконов ранг, които на всичкото отгоре често се припокриват и си противоречат, коментира Георги Тенев. Неясната, противоречива и непредвидима нормативна база често води до влошаването и въобще до невъзможността за съществуване на конкурентната среда. Точно конкурентната среда е тази, която гарантира справедливите и пазарни цени, както и достъпа до горива. Когато тя липсва страдат най-вече потребителите, подчерта Георги Тенев.

Той определи като голяма пречка за конкуренцията лицензите, разрешителните и обезпеченията, към различни институции, които често се припокриват, в своите цели. За тези обезпечения е важно да се знаят, че те са в пари и търговецът трябва да ги внесе предварително, за да може да работи. Наред с тези изисквания към търговците на горива с бензиностанции, се добавят и такива за инвестиции в енергийна ефективност, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bake Rolls

    10 1 Отговор
    А големите ??
  • 2 дон Хосе

    23 1 Отговор
    В Щатите горивата са жълти стотинки, затова грингосите карат масъл кари и пикапи.

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Админ

    13 3 Отговор
    Каква електроенергия, нали България не произвежда горива, на всички ви дойде дюшеш електроенергията и ковида, все вдига цени, без да се знае дали найстина се вдигат.

    Коментиран от #13

  • 4 Bake Rolls

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "дон Хосе":

    Хууу де в раша също е евтино горивото , ама карат масквич ??? Какво е твоето обяснение ????

    Коментиран от #7, #9

  • 5 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    19 6 Отговор
    ДО КЪДЕ НИ ДОВЕДЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП КОМУНИСТИТЕ
  • 6 Коментатор

    21 1 Отговор
    Ей противни изч@дия!
    Това, което правите денонощно (вкл. и ковид пропагандата), да тролите нонстоп как се очаквало повишение за това и за онова, е меко казано неправилно!!!
    Става днес "бизнесменът" Х (кавичките са щото ги знаем бизнесмените в бг) и си казва, вместо нов етаж на къщата ще си построя направо две нови къщи! И хооп горивата от 1.8 лв/л станаха на 2.6!!! Когато петрола стана с отрицателни стойности (рафинериите плащаха на купувачите да го складират), тогава цените в БГ бяха дълго време към 2 лв/литър, поради изразходване на стари количества?! Когато се заговори малко за покачване и още на следващия ден бензиностанциите са с новите цени?!
    Крайно време е да се върне държавата във владенията си!!! Самотекът никога не е бил полезен за никого!!!
    Тия богаташите сега като докарат държавата ни до фалит, после и те ще го отнесат, да не си мислят, че ще си карат джипчетата и ще се кефят!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Bake Rolls

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    Мало.мник аз съм Преселенец от раша когато отидеш там и поживееш поне година , ще можеш да ме разбереш а сега си просто Болгарская партянка ...
  • 9 Bake Rolls

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Bake Rolls":

    А и също партянка , готов съм да ти платя годишната виза , за да си заминеш от тук и да започнеш нов живот в великата раша , кво правиш тук още не , заминавай лесно е . Партянка
  • 10 Стефчо

    13 1 Отговор
    Като слезем от колите тогава ще се наядете вашта !
  • 11 помним

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "дон Хосе":

    В краварника са жълти стотинки защото нямат акциз на горивата. То и тук нямаше по времето на бай Тошо и за това бензина беше 40 стотинки.

    А данък МПС 8 лева , Застраховка 6 лева .
  • 12 шефа

    13 2 Отговор
    Докога увеличения бе изр.ди,имали нещо да не увеличихте,крайно време е да сложите и такса дишане на въздух за да е изродщината пълна и да го приключите тоя народ каквито са и заповедите от ФАЩ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    6 4 Отговор
    ТИПИЧНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ....ДОКАТО ТОЯ НАРОД ВСЕ ОЩЕ ШАВА
  • 15 мдаа

    4 0 Отговор
    В държавата на мафията и политици който не знаят къде се намират е така .
  • 16 Петият бустер

    2 1 Отговор
    Нема такива балъци,да имаш частна бензиностанция и да просиш пари,ако не може да бъдеш гъвкав в един биснес фалираш и се ловиш в некоя фабрика или отиваш в Англия или Германия
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    всичко трябва да поскъпне у то със мнооого ! казал съм го
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.