Отидете към основна версия

2 449 7

САЩ с нов списък със санкции срещу Русия

  • русия-
  • сащ-
  • санкции
Снимка: Shutterstock

САЩ въведоха санкции срещу 38 руснаци и 15 компании. Сред тях е и изпълнителят директор на руския газов гигант „Газпром” Алексей Милър, както и Анрей Костин финансист, президент и управител на руската Външнотърговска банка и милиардера Олег Дирипаска, който управлява и контролира „РУСАЛ” (бел. ред. компанията е вторият производител на алуминий в света). Информацията е публикувана на сайта на Министерството на финансите на САЩ. От там уточняват, че под американските санкции са попаднали и техните семейства и 12 компании, които са под техен контрол.

В черния списък влизат също така Владимир Богданов, Сулейман Керимов, Игор Ротенберг, Кирил Шамалов, Андрей Скоч, Виктор Векселберг. Под рестрикции се оказват компаниите, които са под контрола на Дирипаска промишлената група „Базови елементи” и влизащият в нея машиностроителен холдинг „руски машини”, а също така компаниите B-Finance, группа En+, „Евросибенерго", „Группа ГАЗ" и агрохолдинг „Кубан", „Газпром бурение" и групата NPV Engineering на Игор Ротенберг, „Ладога менеджмент" на Кирил Шамалов и ГК „Ренова” на Виктор Векселберга.

Причината за подобна стъпка американската администрация обяснява с последните действия на Москва на световната политическа сцена. „Днешните решения не са отговор на някакви спорадични събития или отделни въпроси. САЩ предприемат тези мерки в отговор на съвкупност от злонамерени действия от страна на руското правителство по цял свят, които продължават и стават все по-дръзки”, казва представител на американската изпълнителна власт. Той обвини Русия в „разпалване на насилие в източна Украйна, поддръжка на режима на Асад в Сирия посредством доставката на различни видове оръжия.

Вашингтон заявяват, че въпреки това вратата за преговори става отворена. „Запазваме каналите за връзка с Русия по отношение на Украйна и Сирия и редица други двустранни въпроси”, заявява представителят на изпълнителната власт на САЩ. „резидентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че се стремим към подобряване на отношенията с Русия”, но отговорност за това носи и Москва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини