Отидете към основна версия

1 116 0

100% обезщетение на земеделците от Лозенец

  • зърното-
  • пшеница-
  • хляб-
  • мзх-
  • лозенец-
  • жито

100% обезщетение на земеделците от Лозенец

Снимка: МЗХ

Земеделските  производители с пропаднали площи край село Лозенец, вследствие  на взрива на склад  на фирма „Берета трейдинг” ще бъдат обезщетени на 100 %. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р  Мирослав Найденов  по време на среща със земеделски  производители от района.

Министър  Найденов каза, че в момента военните са свършили много голяма част от работата си  и вече имаме разчистени около 1300 дка, пострадали от взрива, от общо засегнати 7000 дка. Все още има ограничение за достъп, каза министърът и информира, че до края на тази седмица ще бъде осигурен частичен достъп  на хората до земите им. Естествено след  като е сигурно, че мястото е напълно безопасно, тъй като животът  и сигурността  на хората са най- важни,  посочи  още  Найденов, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

Приоритетно в  момента  се чистят площите с ечемик, тъй като наближава жътва, след което започва разчистването на площите с пщеница. Пораженията на горския фонд са минимални. Някои  лозови масиви вече са прочистени.  Сред пострадалите площи  има черешови  градини. Министърът посочи, че  след като достъпът стане възможен служителите от Общинските земеделски служби  и фонда ще направят проверка на място и ще съставят  протоколи   за това какъв процент е унищогжен от пропуснати мероприятия и утъпкване на  площи от военните, вследствие  на разчистването.

Собствениците ще бъдат обезщетени на 100%  и ще се  влезе в режима на село Бисер.  Средства ще има за всички засегнати,   успокои министърът.

Той допълни, че е разговарял със собственика на „Берета трейдинг” който е заявил, че има застрахователна полица  до 5400 хил. лева. Собственикът на фирмата ще участва със собствени средства за обезщетяването. Обезщетението ще бъде на пазарни цени.

Министърът посочи, че най-важно ще бъде сигурността на хората. На срещата  присъстваха областният управител на  Ямбол  Димитър Иванов, Свилен Костов, заместник- директор на Държавен фонд „Земеделие” и представители  на военните специални  части на сухопътни войски, които в  момента  разчистват  района.

Тази година зърното ще бъде с много по-добро качество от миналата година, заяви земеделският министър Мирослав Найденов, цитирайки прогнозни данни на МЗХ. Очакванията за високо качество идват от благоприятните климатични условия. Очаква се реколтата от пшеница да бъде около 3,8 млн. тона, като за осигуряване на хлебния баланс на страната са необходими 1,5 млн. тона, съобщават от министерство.

Министър Найденов каза, че цената на зърното и хляба трябва да се определят от предлагането и търсенето на пазара и призова да няма спекула.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Землището на Лозенец изчистено от боеприпаси

    Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна със земеделски производители от Стралджа и Лозенец. В района продължава разчистване ...
    26.06.2012
    897
    0
  • Очакват се близо 3,9 млн. тона реколта от пшеница

      Обилните пролетни дъждове и топлото време спомогнаха за по ранното узряване на житните култури в Добруджа, предаде БГНЕС. Новата рек ...
    18.06.2012
    923
    0
  • Защо българският хляб не е вкусен?

    Критиките около качеството и цената на хляба, който ядем, през последните няколко години се засилиха. Сред основните оплаквания са цената и вкуса. ...
    13.06.2012
    12 701
    32
  • Няма притеснения за хлебния баланс

    Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви в Садово, че реколтата от пшеница ще бъде около 3,8-3,9 млн. декара. Той уточни ...
    05.06.2012
    1 194
    0
  • Хлябът е поевтинял

    Хляб има и е поевтинял с около 0.5 процента. Това обяви председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева, след заседание на съвета ...
    05.06.2012
    912
    1