13 Юни, 2012 22:20 12 701 32

Защо българският хляб не е вкусен?

  • хляб-
  • българия-
  • производство-
  • проучване-
  • павлова-
  • пуратос

Критиките около качеството и цената на хляба, който ядем, през последните няколко години се засилиха. Сред основните оплаквания са цената и вкуса. Производители твърдят, че българинът плаща най-ниската цена за хлебни изделия у нас в сравнение с цяла Европа. Защо вкусовите му качества обаче не ни удовлетворяват? „За да е вкусен един хляб, трябва да има по-дълга ферментация. Тя е тази, която осигурява вкус на хляба. Именно защото България е индустриален пазар, при индустриалните производители тези процеси са съкратени. Затова хлябът, произвеждан от занаятчии, обикновено е по-вкусен от т.нар. „заводски” хляб”. Това обяснява Ростислава Павлова, изпълнителен директор на „Пуратос България” – един от големите доставчици на суровини за хлебопроизводство в България.

Не сме доволни от вкуса на хляба, защото 85% предпочитат да купят нарязан и пакетиран хляб (т.е. индустриално производство) и едва 15% посещават малките частни хлебопекарни, сочи проучване на компанията. Близо 80% от производството е индустриално, а делът на занаятчиите е едва 20%.

„Трябва да кажем, че консумацията на хляб намалява.  Доскоро се ядеше хляб с картофи, хляб с ориз. Това се променя. Храната на българската трапеза е по-разнообразна. Хората пътуват, възприемат нови навици. Прословутите протеинови диети, които изхвърлиха хляба от менюто на хората, е много погрешно, тъй като хлябът е най-балансираната храна и това го доказват всички изследвания в световен мащаб”, обяснява Павлова. 69% от запитаните купуват по-малко хляб в сравнение с преди две години.

По какви критерии българинът избира какъв хляб да си купи? На първо място това е вкусът и натуралните продукти, които се използват при приготвянето на хляба. Цената и грамажът са второстепенни фактори. 28% от анкетираните знаят цените на хляба, а другите не се интересуват от нея. Има и хора, които са готови да платят повече за хляб с по-добри вкусови качества, а има и 17%, които не й отдават никакво значение.

За разлика от много други европейци, българинът консумира еднакво количество хляб и на закуска и на вечеря. „Мисля, че в бъдеще ще се появи тенденция за намаляване на консумацията на хляб вечерно време” е мнението на Павлова. Въпреки, че трайността на хляба вече е между 5 и 7 дни, продължаваме да го купуваме ако не всеки ден, то поне през ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 guest

    3 0 Отговор
    Да кажат какво слагат в него и ще разберете защо не е вкусен.

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "guest":

    Тъй като цената на хляба била ниска, не слагали от т.нар. "подобрители" или пък консерванти и т.н.
  • 3 mustermann

    2 0 Отговор
    Българския хляб е пълен боклук. Няма хляб в Европа за 1 лв.
  • 4 Бай Михал

    3 0 Отговор
    Това,което се продава по магазините не е хляб-то е БОКЛУК!!!Купуват го хорицата защото пенсийки и заплати не им стигат за друго...
  • 5 aha

    1 0 Отговор
    zna4i skapoto vreme e pri4inata da ne qdem v BG vkusen hlqb....proizvoditelite mnogo barzat da go opekat i prodadat :D a tova,4e namalqva konsumaciata moje bi se lajite ot prodajbite si - mnogo hora si kupiha ma6ini za hlqb ;)

    Коментиран от #8

  • 6 15лв филия хляб

    4 0 Отговор
    ХЛЯБА СИ Е СУПЕР НА ВКУС !!!
    Искат да вдигнат цената... следват НОВИ ИЗИСКВАНИЯ !!
  • 7 Станимир Хашхожев

    2 0 Отговор
    От един месец съм в Америка и вече си мисля, че произвеждаме най-вкусния хляб на света!
  • 8 Jesika

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "aha":

    Така е, и аз имам фурна за хляб, не излиза по-скъп от този който продават, не изисква и много време и продукти, а става невероятно вкусен и знаеш точно какво си сложил в него.)))))) Този, който го продават не знаеш типов ли е, бял ли е, какви ли не боклуци съм намирала в него.....
  • 9 нема леб

    2 0 Отговор
    високата цена на хлеба идва от факта че търговията със зърно е в ръцете на мутри силоваци превърнали се сега в почтени бизнесмени след 10-15 години. големите хлебозаводи също се държат повечето от същият тип субекти.какво очаквате тогава за качеството на хлеба дето го ядем?според коментарите в медийното пространство по данъчна декларация на първо място по доходи стоят лица занимаващи се не с търговия с оръжие или строителни предприемачи или хотелиери ,а търговец на зърно и чак след това са рентиерите.сетете се кой държи зърнени храни в добруджа житницата на Бг а също и в други райони .
  • 10 Йордан Йорданов

    2 0 Отговор
    От 15 години работя при един от най-големите промишлени производители на хляб в страната,какви неща съм видял само...не е за разправяне! Всевъзможни химии и подобрители се слагат в хляба,а за качеството на брашното дори не си струва да се говори . И много често се сменя само опаковъчното фолио,и имаме нов вид хляб
  • 11 буланжерия

    2 0 Отговор
    станимире!това си е лично твое мнение но явно не си се разходил все още из америка.има прекрасни пекарни държани от италианци и французи.масовият хляб е кофти като в Бг.много мои познати и приятели в щатите правят като Jesika -купили са си фурни автомати за хляб и си пекат хляб по домашному като в Бг.
  • 12 Джорето

    4 0 Отговор
    Ооооо....Джеси....Та правилният въпрос е:Защо българския хляб вече не е вкусен?В родината ни се скапва всичко от което могат до си изстискат пари,няма значение дали става въпрос за хляб,лекарства,петрол,алкохол и какво ли не.Проблема е,че довчерашни овчари и свинари управляват бизнеса в България.
  • 13 Дядо поп

    3 0 Отговор
    Mи щото няма брашно в него затова не е вкусен.Пълен е с разни модификатори ,заместители ,подобрители,набухватели.Единствено липсва брашно.Ако сложат и брашно сигурно ще гръмне.А на теб Станимире ще ти кажа ,че хляба в Америка може и да не е вкусен,но там никой не го яде докато в България от сиромашия хората ядат основно хляб така,че не е без значение какъв е като качество нали?
  • 14 кон ментатор

    3 0 Отговор
    Браво Джоре!Много точно казано!Подкрепям те напълно. Много си прав за картинката за бизнеса и хората около него Това е лошата и жестока истина за родната индустрия.Народът е казал че по велико нещо от хляба нема.Какво треба да се очаква след като посегнаха и на хляба алчните за печалби?
  • 15 Кака Мутка

    1 1 Отговор
    Аз почти не ям хляб - няблягам на пържоли от пилеки гърди, телешко месо, яйца, обезмаслено мляко, зеленчуци, овесени ядки, царевица, ориз и много рядко картофи.

    От хляба и тестените изделия се дебелее. Колкото по-рано се проумее това и се промени начина на хранене, толкова по-добре!

    Коментиран от #18

  • 16 Дошо

    4 0 Отговор
    Що не бил вкусен хляба?По същата причина поради която няма истински шпеков салам, бяло саламурено сирене, пушено сирене, кашкавал, кисело мляко(ей за кисело мляко Сердика умирах, сега не поглеждам боклуците по магазините) пушени филета и т.н Много добре си спомням истинския вкус на тези ИСТИНСКИ млечни и местни продукти.Сега вече ги няма благодарение на Ванката Костов, който премахна БДС.
  • 17 никсън

    3 0 Отговор
    след така наречения "преход" , когато мутрите затриха всички пекарни в малките селца и градове , вече не съм вкусвал истински хляб !!!! още ми се пълни устата със слюнка като си спомня онзи неповторим вкус на пресен и вкусен самун който купувах от хлебарницата на село през лятната ваканция като дете , можех само на хляб и сол да живея !!!!!
  • 18 Стойчо Томов

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кака Мутка":

    Дрън дрън

    Коментиран от #28

  • 19 Хлебаря

    4 0 Отговор
    Рецепта за хляб,тип Добруджа :35-процента брашно тип 500, 75-процента брашно тип 700, 45 процента стар върнат от търговската верига хляб с изтекъл срок на годност-изсушен и смлян на кутер във вид на брашно се добавя към прясно замесеното тесто,добавя се още оцет,мая ,сол ,подобрители,набухватели,консерванти и вода.Ето от тази смес правя хляб тип Добруджа в известна столична фирма за хляб.Та кажете ми какъв хубав вкус искате да има този бъркоч.Но на мен това ми е работата и за това ми плащат мизерна заплата да работя зиме и лете в 50 градуса жега и ми заявяват -ако не ти харесва ,за твоето място чакат хиляди безработни.Та това е от мен ,да Ви е сладък хляба от мен.
  • 20 Stefan

    2 0 Отговор
    Аз живея в Прага, тук в Чехия има страхотен хляб, всякакви видове - черен, бял, но най-хубавият е с кимион - стои по една седмица без да се разваля, нито изсъхва, нито се рони след това - само си режеш и ти се топи в устата и е с вкус на жито, леко кисел, като направен с квас и един хляб от 1кг. и 200 гр. струва едно евро. Т.е. 2 лева за килограм и двеста грама. Т.е. никак не скъп и е страхотен. А в България едно време имаше хляб по време на Соца, за съжаление отдавна няма хубав, даже тоя по 4 лева в скъпите магазини и той е с боя и химикали...
  • 21 Псшьнь

    2 0 Отговор
    Малко не сьм сьгласен с таз статия.Живея в района на Русе и ми се е налагало да купувам румьнски хляб защото!!!!!!-просто бьлгарския се свьршва в края на деня и по рафтовете остава само румьнски/който е по -ефтин /. Така че не ни бил вкусен хляба????-просто опитаите румьнския
  • 22 Пъшо

    2 0 Отговор
    Стефане да знаеш,че един хляб който издържа цяла седмица без да се развали не му е чиста работата.Явно и в него има "подобрители "както им казват по модерно му.
  • 23 МилинкА

    2 0 Отговор
    От мързел и лакомия се дебелее.
  • 24 Mavara

    1 1 Отговор
    Малка себестойност на продуктите без никакво качество и бърза печалба това е нашият хляб
  • 25 Ани

    1 4 Отговор
    БЪЛГАРСКЯТ ХЛЯБ Е ВКУСЕН!
  • 26 ина

    3 0 Отговор
    Прочетете коментар №19 - той казва всичко!
  • 27 ана

    3 0 Отговор
    ДО ХЛЕБАРЯ ПИША ВИ ОТЛИЧЕН-БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 28 Кака Мутка

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Стойчо Томов":

    Стойчо, как може да кажеш "дрън-дрън" без да ме познаваш. Хляба прави само сланина по тялото. Истината е в месото, яйцата, млякото, овеса...
  • 29 Ивелин

    2 0 Отговор
    Най-интересното е,че в България на пазара се продава "ръжен хляб" да обаче от години никой в България не отглежда ръж е от кво го правят този ръжения хляб тогава ?????
  • 30 aha

    2 1 Отговор
    г-н Хлебаря,сигурен съм че е така,но процентите не трябва да са повече от 100.Нищо лично.
  • 31 Адолф Хитлер

    2 0 Отговор
    Кака Мутке много дебели книги четеш.Всичко в този живот според мен опира но ГЕН. Аз познавам хора които ядат като прасета а са слаби.Познавам хора които са непрестанно на диети и са като прасета.Познавам хора които цял живот са пили като прасета алкохол и са здрави като бикове.Познавам и такива които цял живот не са близвали и капка алкохол и са болни от цироза.

    Коментиран от #32

  • 32 Кака Мутка

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Адолф Хитлер":

    Фюрере, разбира се, че гена има огромно значение, но малко са щастливците, които могата да маат по 1 хляб на ядене, да НЕ тренират и в същото време да имат 45 см релефна ръка + 6 pack abs (плочки на корема). За това се прави РАЗУМНА диета (не гладуване, а диета - има разлика) - слабия може да се тъпче без да дебелее, но за да има 45 ръка пак трябва месце, не става с хляб. А дебелия генетично трябва да забрави за хляб, нишесте и т.н. и да хапва сухо пилешко филе, много аеробна дейност и т.н.