Критиките около качеството и цената на хляба, който ядем, през последните няколко години се засилиха. Сред основните оплаквания са цената и вкуса. Производители твърдят, че българинът плаща най-ниската цена за хлебни изделия у нас в сравнение с цяла Европа. Защо вкусовите му качества обаче не ни удовлетворяват? „За да е вкусен един хляб, трябва да има по-дълга ферментация. Тя е тази, която осигурява вкус на хляба. Именно защото България е индустриален пазар, при индустриалните производители тези процеси са съкратени. Затова хлябът, произвеждан от занаятчии, обикновено е по-вкусен от т.нар. „заводски” хляб”. Това обяснява Ростислава Павлова, изпълнителен директор на „Пуратос България” – един от големите доставчици на суровини за хлебопроизводство в България.
Не сме доволни от вкуса на хляба, защото 85% предпочитат да купят нарязан и пакетиран хляб (т.е. индустриално производство) и едва 15% посещават малките частни хлебопекарни, сочи проучване на компанията. Близо 80% от производството е индустриално, а делът на занаятчиите е едва 20%.
„Трябва да кажем, че консумацията на хляб намалява. Доскоро се ядеше хляб с картофи, хляб с ориз. Това се променя. Храната на българската трапеза е по-разнообразна. Хората пътуват, възприемат нови навици. Прословутите протеинови диети, които изхвърлиха хляба от менюто на хората, е много погрешно, тъй като хлябът е най-балансираната храна и това го доказват всички изследвания в световен мащаб”, обяснява Павлова. 69% от запитаните купуват по-малко хляб в сравнение с преди две години.
По какви критерии българинът избира какъв хляб да си купи? На първо място това е вкусът и натуралните продукти, които се използват при приготвянето на хляба. Цената и грамажът са второстепенни фактори. 28% от анкетираните знаят цените на хляба, а другите не се интересуват от нея. Има и хора, които са готови да платят повече за хляб с по-добри вкусови качества, а има и 17%, които не й отдават никакво значение.
За разлика от много други европейци, българинът консумира еднакво количество хляб и на закуска и на вечеря. „Мисля, че в бъдеще ще се появи тенденция за намаляване на консумацията на хляб вечерно време” е мнението на Павлова. Въпреки, че трайността на хляба вече е между 5 и 7 дни, продължаваме да го купуваме ако не всеки ден, то поне през ден.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 guest
Коментиран от #2
23:32 13.06.2012
2 qwerty
До коментар #1 от "guest":
Тъй като цената на хляба била ниска, не слагали от т.нар. "подобрители" или пък консерванти и т.н.23:42 13.06.2012
3 mustermann
00:19 14.06.2012
4 Бай Михал
00:33 14.06.2012
5 aha
Коментиран от #8
01:20 14.06.2012
6 15лв филия хляб
Искат да вдигнат цената... следват НОВИ ИЗИСКВАНИЯ !!
01:25 14.06.2012
7 Станимир Хашхожев
05:36 14.06.2012
8 Jesika
До коментар #5 от "aha":
Така е, и аз имам фурна за хляб, не излиза по-скъп от този който продават, не изисква и много време и продукти, а става невероятно вкусен и знаеш точно какво си сложил в него.)))))) Този, който го продават не знаеш типов ли е, бял ли е, какви ли не боклуци съм намирала в него.....06:53 14.06.2012
9 нема леб
07:44 14.06.2012
10 Йордан Йорданов
07:46 14.06.2012
11 буланжерия
07:50 14.06.2012
12 Джорето
08:46 14.06.2012
13 Дядо поп
08:54 14.06.2012
14 кон ментатор
09:19 14.06.2012
15 Кака Мутка
От хляба и тестените изделия се дебелее. Колкото по-рано се проумее това и се промени начина на хранене, толкова по-добре!
Коментиран от #18
09:55 14.06.2012
16 Дошо
09:58 14.06.2012
17 никсън
10:07 14.06.2012
18 Стойчо Томов
До коментар #15 от "Кака Мутка":
Дрън дрънКоментиран от #28
10:10 14.06.2012
19 Хлебаря
10:58 14.06.2012
20 Stefan
11:38 14.06.2012
21 Псшьнь
12:32 14.06.2012
22 Пъшо
13:02 14.06.2012
23 МилинкА
13:47 14.06.2012
24 Mavara
14:29 14.06.2012
25 Ани
15:18 14.06.2012
26 ина
15:41 14.06.2012
27 ана
17:39 14.06.2012
28 Кака Мутка
До коментар #18 от "Стойчо Томов":
Стойчо, как може да кажеш "дрън-дрън" без да ме познаваш. Хляба прави само сланина по тялото. Истината е в месото, яйцата, млякото, овеса...21:53 14.06.2012
29 Ивелин
23:30 14.06.2012
30 aha
23:44 14.06.2012
31 Адолф Хитлер
Коментиран от #32
08:51 15.06.2012
32 Кака Мутка
До коментар #31 от "Адолф Хитлер":
Фюрере, разбира се, че гена има огромно значение, но малко са щастливците, които могата да маат по 1 хляб на ядене, да НЕ тренират и в същото време да имат 45 см релефна ръка + 6 pack abs (плочки на корема). За това се прави РАЗУМНА диета (не гладуване, а диета - има разлика) - слабия може да се тъпче без да дебелее, но за да има 45 ръка пак трябва месце, не става с хляб. А дебелия генетично трябва да забрави за хляб, нишесте и т.н. и да хапва сухо пилешко филе, много аеробна дейност и т.н.10:32 15.06.2012