Отидете към основна версия

3 315 7

Най-богатата европейска държава създава газов резерв

  • швейцария-
  • газ-
  • резерв

Швейцария предприема тази крачка в резултат на намалените доставки на руски газ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Намаляването на доставките на руски газ ще засегне Швейцария. Поради това властите на страната работят за създаване на газов резерв, съобщиха от Асоциацията на швейцарската газова индустрия.

"Газпром" обяви, че спира работата на друга турбина на Siemens в компресорната станция "Портовая", в резултат на което доставките по "Северен поток" от 27 юли ще бъдат не повече от 33 милиона кубически метра на ден, т.е. 20% от капацитета на газопровода.

"Швейцария купува газ от търговски площадки в Германия, Франция, Холандия и Италия. Швейцария също е косвено засегната от намаляването на капацитета на "Северен поток", тъй като по-малко газ се доставя в Европа", казват от Асоциацията. От там добавят, че ако европейските газови хранилища не успеят да се напълнят по график, това ще увеличи риска от недостиг на газ през зимата, което ще засегне и Швейцария.

"От името на правителството швейцарската газова индустрия създава газови резерви в съседните страни за предстоящата зима. Газовата индустрия е уверена, че целите, поставени от федералното правителство, могат да бъдат постигнати", казват от браншовата асоциация.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини