Отидете към основна версия

8 606 59

Най-голямата икономика в Европа ще рухне без руския газ

  • германия-
  • русия-
  • газ-
  • икономика

Липсата на газ хвърли Германия в голяма рецесия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия ще се сблъска с верижна реакция в икономиката, ако газът от Русия, който се внася в страната спре. Основните индустрии на държавата, включително химическата промишленост, могат да бъдат унищожени, ако потокът от руско гориво бъде блокиран. Това, от своя страна, ще доведе до ефекта на доминото в други сфери на икономическа дейност.

Според експертите на Commerzbank, недостигът на енергия ще хвърли Германия в дълбока рецесия, подобна на тази, която настъпи след финансовата криза през 2009 г.“

„Северен поток“ е основният маршрут за износ на руски газ за Европа. Поради възникналите след въвеждането на антируските санкции трудности с връщането от ремонт и поддръжка на газопомпени агрегати, „Газпром“ беше принуден да намали доставките първо до 40% от капацитета на газопровода, а след това до 20%.

Компанията заяви, че санкциите на Канада, Европейския съюз и Великобритания правят невъзможно изпращането в Русия на турбина за Северен поток, която беше ремонтирана в Канада и сега е в Германия. Освен това той не може да бъде доставен, тъй като сегашната ситуация не отговаря на задълженията на Siemens, уточниха от "Газпром".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.

Свързани новини