Last news in Fakti

2 Август, 2022 20:15 3 475 11

Такъв песимизъм не е имало никога

  • швейцария-
  • икономика-
  • бвп-
  • забавяне-
  • инфлация

Швейцарците очакват икономическият растеж да се забави

Такъв песимизъм не е имало никога - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Швейцарците никога не са били по-песимистично настроени за личното си икономическо бъдеще, отколкото сега, според проучване на населението, проведено от министерството на икономиката на страната. „Проучването показва, че потребителите очакват икономическият растеж да се забави. Оценката на личното икономическо състояние никога не е била по-песимистична, а склонността към големи придобивания остава доста под средните нива” се казва в документа.

Индексът на бъдещата лична икономическа перспектива пада от +43,2 през последното тримесечие на 2021 г. до -53,5 през третото тримесечие на 2022 г.

Системата за изчисляване на индекса е следната: отговорът на всеки респондент може да варира от -2 (много отрицателен) до +2 (много положителен). Добавянето на отговорите образува индекс. Индексът при тазгодишното допитване достига историческо дъно.

Основната причина за песимистичната картина е инфлацията. Годишната инфлация в Швейцария през юни надхвърли 3% за първи път от 2008 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Локи

    28 5 Отговор
    Мрете соросоиди мрете
  • 2 Комуниста

    28 4 Отговор
    Съвсем скоро ще ви линчуваме по улиците соросоиди
  • 3 Шматки..

    41 4 Отговор
    Сами си разбиха "многовековния неутралитет" за кефа на янките,100% шматки...
  • 4 Гост от Силистра

    19 2 Отговор
    Имам добър бизнес познат , типичен швейцарец от района на Базел. Беше в в Бг наскоро , говорим си и пием бира...и обсъждаме политика,войната в укра..сащ велика сила,мн долари ... ...в един момент той изтърси ..няма америка ! .. Швейцария е най богатата в света!....в нашите банки има валута и скъпоцености за трилиони долари и най вече на руски и уса бизнеса ...и никой не не може да ни нападне по същата причина ....замислих се , прав е ..!
  • 5 Швейцарците така мислят но......

    17 3 Отговор
    Кирчо е по-информиран. Преди няколко часа на предаването на властта Кирчо каза че вътрешни елементи ни лъжат за инфлацията бъдещата рецесия и несигурността в държавата. Какво знаеш рецептите наш Кирчо е завършил Харвард
    Какво знаят банкерите
    Кирчо е нашето слънце
    той ни уреди най-евтината газ
  • 6 Танк

    29 4 Отговор
    Без Русия няма бизнес, не разбрахте ли?
  • 7 Доко

    8 0 Отговор
    Швейцарските тарикати и банкови чиновници винаги разчитат на неутралитет но крайно време е САЩ да започне разследване и блокиране на банкови авоари със съмнителен произход . Бандитско обслужване на банките в Швейцария към останалия свят
  • 8 Разлика

    6 0 Отговор
    С 3 % инфлация започнали да стават песимисти,а ние ,като ни падна инфлацията от 30 на 20% започнахме да ставаме оптимисти.
  • 9 Манчо

    4 0 Отговор
    Спокойно свиква се. Ние сме така от 1900 г. Нали всички сме европейци вече, така ще разберете ние как живеем.
  • 10 Икономиста

    4 0 Отговор
    Ама много пари събрахте от цял свят за повече от сто години. Е сега някой им е хвърлил око.
  • 11 ивелин

    3 0 Отговор
    Изглежда златото,скъпоценnостите на милиони евреи и други националности които бяха конфискуване и отнети насилствено и изпратени с вагони от Нацистка Германия и останаха в Швейцарските банки ( точно никой не знае цялото богатство ) са на свършване.Конфискацията на Руските активи и влоговете на олигарсите не е достатъчен. Още по- лошо евтиният Руски газ който беше само 170 долара на 1000м3 вече го няма а новата цена спот е вече над 1500 долара средна цена в ( момента беше 2100 долара борсата в Нидерландия ) .