Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Август, 2022 20:47 2 444 11

Берлин киха, а Европа боледува

  • германия-
  • европа-
  • икономика

Ситуацията в Германия като в началото на 90-те години на миналия век

Берлин киха, а Европа боледува - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Икономиката на Германия днес е аналогична на тази през 90-те години на миналия век, веднага след обединението на ФРГ и ГДР. „Според резултатите от второто тримесечие Берлин показва един от най-лошите резултати в еврозоната. В най-голямата икономика в Европа започна стагнация и е на прага на рецесия“, пише Кристоф Бурдоазо, кореспондент на френския вестник Libération. Той отбелязва, че кризата засяга не само вътрешното търсене, но и бизнес климата в страната.

„Нивото на бизнес климата, измервано ежемесечно от Института за икономически изследвания въз основа на данни за 10 000 предприятия, е спаднало до най-ниските нива през последните две години. Според Асоциацията на германските камари на Търговия и промишленост, всяка шеста компания в страната вече е намалила производствените си обеми поради икономическата криза“, пише журналистът.

Още новини от Украйна

Бурдоазо стига до извода, че неслучайно германските власти се страхуват от масови демонстрации. Той подчерта, че недоволството може да се засили особено през есента поради актуализирането на тарифите за газ.

Ситуацията в Германия предизвиква безпокойство сред останалите членки на ЕС, тъй като пряко засяга техните икономики. Той цитира поговорка от 90-те години "Когато Берлин кихне, цяла Европа се разболява". Бурдоазо отбеляза, че тя ярко и точно описва текущото състояние на нещата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    31 1 Отговор
    Германия да слуша обора и ще се оправи, потъване бавно неусетно почти ще е интерсно като застуди. А на краварите им пожелавам краварска пролет за коледа

    Коментиран от #10

  • 3 Танк

    31 1 Отговор
    Берлин не киха, направо се задавя. Ама с такива политици, да се радват, че още не са ритнали камбаната.
  • 4 Урсуса

    22 0 Отговор
    Тепърва ще кихаме а няма ваксина !
  • 5 г-жа Миндер

    12 0 Отговор
    Гарантирано от кухия миндер!
  • 6 Дипломат Чукча

    20 1 Отговор
    А вкараха тихомълком 1милион мързеливи укри, но не се шуми, за да не се вдигнат немците.
  • 7 Здравей Денис

    15 2 Отговор
    Къде си се покрил..... Хайде днес да поговорим не за източния фронт а малко за икономика защото ти се опита да прокараш идеята че руската икономика е срината от санкциите. Предполагам че ти си голям икономист Но тези които коментират в тази статия са по-големи от теб....та коя икономика се срива според тях май на Европейския съюз или те са путинисти. Аз мисля че са реалисти и почакай още малко зимата и тогава ще си отвориш очичките мушичките.

    Коментиран от #8

  • 8 Местния Козар

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Здравей Денис":

    Остави го момчето, той и за коза не става, камо ли за козар, ама "журналист" го дава.3396
  • 9 БАЙ КУРТИ

    14 1 Отговор
    ДО АВТОРА , вашата колежка преди няколко часа писа че икономиката на РУСИЯ е .... пред фалит А сега ЕС е пред колапс . Ако във ФРГ стане рецесия ,а тя ще продължи 2/3 години ,ЕС ще се разпадне. КИРЕТО си замина . Но корабите пътуват с няколко години на зад във времето. До всички ТРИПОЛОВИ , чакам да дойде ОКТОМВРИ ,и ми е интересно какви локуми тогава ще разтягате
  • 10 Само коментирам

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":



    "Икономиката на Германия днес е аналогична на тази през 90-те години на миналия век"


    Значи е време за нови санкции! 😀😁






    😉
  • 11 пешо средния

    5 2 Отговор
    ЕС се самоуби .Американски слуги .