3 Август, 2022 09:10 8 474 20

Какво се случва с напусналите Русия западни компании

  • русия-
  • компании-
  • запад-
  • загуби-
  • оттегляне

За част от световните марки загубите са колосални

Какво се случва с напусналите Русия западни компании - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От края на февруари няколкостотин чуждестранни компании напуснаха Русия. Част от тях спряха всички операции, някои продадоха активите си на местните предприемачи. Други стопираха за момента бизнеса си с надеждата се да се върнат след нормализиране на ситуацията. Финансовите отчети за второто тримесечие излязоха. Компаниите масово отчитат загуби.

Точната статистика все още не е известна. Според Сергей Красилников, вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP), няма официални данни. „Формата на участие във всяка компания е различна. Част от фирмиет останаха, но с напълно нови имена. Някои напуснаха Русия, но веднага се връщат при нас чрез приятелски държави “, обяснява той.

Сериозни последици възникват само за тези, които са имали собствена продукция в Русия. Например IKEA или Renault, където са работили десетки хиляди хора.

Системите за плащане на Visa и MasterCard претърпяха впечатляващи финансови загуби, след като обявиха спирането на услугата за руски клиенти през март. Картите, издадени в Русия, спряха да работят в чужбина. Те не се приемат в чуждестранни онлайн магазини. В рамките на страната нищо не се е променило, тъй като от 2015 г. транзакцията се обработва от държавния оператор „Национална система за платежни карти“.

За второто тримесечие на текущата година MasterCard отчита загуби в размер на 26 млн. USD. Планираните загуби за цялата 2022 г. вероятно ще бъдат в размер на 37 млн. USD. Visa загуби 60 млн. USD.

Най -големият производител на алкохол – British Diageo (Brands Smirnoff, Johnnie Walker, Guinness, Baileys, Black Label, Captain Morgan) загуби 180 млн. USD. През март компанията прекрати износа и продажбите в Русия.

"Общото влияние от прекратяването на дейностите в Русия доведе до загуби в размер на 146 млн. паунда, включително обезценяването на марката на Bell (77 милиона), на Smirnoff (19 милиона)", се казва в доклада. Тази сума включва и директни загуби от 50 милиона.

Anheuser-Busch Inbev – белгийска пивоварна копания, разполагаща с 11 завода в Русия, продаде дела си в руския AB Inbev Efes. Сделката доведе до загуби от 1,1 млрд. USD.

Датският Карлсберг се раздели с руски активи. Както бе съобщено през април, това ще струва почти 1,4 млрд. USD.

McDonald's отписа 1,2 млрд. USD. Общите разходи за второто тримесечие достигнаха 4,01 млрд. USD.

Според резултатите за първата половина на текущата година, щетите на Mercedes-Benz "във връзка с приспособяването на бизнес активността в Русия" възлизат на 709 млн. EUR, като от тях 658 млн. EUR са били в сегмента на леките автомобили, 51 млн. EUR за търговски транспорт.

Германците възнамеряват да продават имуществото, принадлежащо на Mercedes-Benz Rus. Сред кандидатите са Panavto, Avtodom, Avilon и Major.

Тежък финансов резултат отчете и Renault. Производителят на автомобили предаде руските си активи според схемата „сделка за рублата“. „Загубата през първата половина на годината е 2,3 млрд. EUR. Те идват главно от амортизация на дълготрайни активи, нематериални активи, както и активи, принадлежащи към други организации на групата", заявиха от компанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    63 7 Отговор
    Ако им е!
  • 2 Пич

    67 6 Отговор
    Правят като чичовото и супата !!! Не че са тъпи , но нямат избор !!! Защото техните тъпаци , ще санкционират и тях !!!
  • 3 Хахаххах

    81 6 Отговор
    За компаниите не знам. Ама украйните след като им платихме почивката по месец на морето, лека полека си се връщат обратно по родните места
  • 4 Коки

    74 16 Отговор
    След два меса германците няма да имат и бира за пиене, а зима ще има чака ги глад и студ

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Достойнство и Чест

    22 95 Отговор
    Големите западни компании имат достойнство и чест! Губят, без да се оплакват, в името на справедливостта!!!

    Коментиран от #20

  • 6 коки Ку Ку

    20 61 Отговор

    До коментар #4 от "Коки":

    Не жали могъща Германия! Тя може всичко да си позволи!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    63 11 Отговор
    А пък ние мислихме според статиите че русваците били на загуба
  • 9 В.В.П.

    54 8 Отговор
    На кой му пука за Старбъкс,или за кока кола или Зара.?..Амчи да дуааат супата..
  • 10 Гого

    38 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коки":

    Кво ги мислиш германците като ти си така цял живот?
  • 11 мастъркард

    32 7 Отговор
    и виза били на загуба ахаха?! От кога разплащателни корпорации, които само прибират такси са на загуба? Правилното е пропуснати бъдещи печалби и това касае акционерите и борда на директорите, ще страдаме колко им е зле на яхтите и въ Вегас. Единствените които евентуално можеха да загубят бяха автомобилните корпорации, но пък те се оказаха в комбина с местните и след като им дръпнаха шалтъра централно принудиха кацапите да ги изкупят. Останалите разпродадоха останалата стога и и се разкараха.
  • 12 Експерт

    17 35 Отговор
    Статията е написана доста не обективно ,
    Нека да напише каква част от оборота или печалбата губят компаниите . Между 2-3% - това е . Всъщност са си го преместили ….
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Митев

    30 8 Отговор
    Какво да се случи,жертва на "псевдо демокрация"са,фалити, затруднения така е когато политиката се смесва с икономиката,интереса клати феса не ЕСа......
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    Важното е да не са там.
  • 17 Сандо

    37 8 Отговор
    Абе казваха им,че русофобията е скъпо удоволствие,ама пусто евроатлантическо високомерие ...
  • 18 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    21 5 Отговор
    край ! да не са бегали !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Некой

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Достойнство и Чест":

    Ко, ко имат?
    Реват със сълзи ма нема кой да ги чуе!