Отидете към основна версия

3 448 7

Край на евтините билети

  • rayanair-
  • майкъл о'лиъри-
  • билети-
  • авиокомпании-
  • цени

Поскъпването през идните 5 години ще е съществено

Снимка: М. Богданова ©

„Ерата на евтините самолетни билети от по 10 EUR приключи. Основната причина е поскъпването на горивата“, каза главният изпълнителен директор на една от най-големите нискотарифни авиокомпании в Европа – Rуаnаіr, Maйĸъл O'Лиъpи.

Прогнозата му, че през следващите 5 години средното увеличение на цените на билетите ще е с около 40 EUR до близо 50 EUR.

Поскъпването обаче няма да откаже пътниците да търсят изгодни оферти, но ще „станат много по-чувствителни към цените“, коментира O'Лиъpи.

Поевтиняването на самолетните билети през годините преди началото на пандемията се дължеше на високата конкуренция на нискотарифни авиокомпании. Rуаnаіr, Еаѕујеt, Vuеlіng и Wіzz Аіr се надпреварваха в предлагането на евтини билети на Стария континент.

Пандемията обаче наруши международните пътувания. През последните шест месеца търсенето на пътувания със самолет до голяма степен се възстанови. Авиокомпаниите обаче се изправиха пред друг огромен проблем – липсата на персонал. Това доведе до ръст на закъсненията и отменяне на стотици полети през летен сезон 2022. Rуаnаіr, обаче се е справила с тази тежка ситуация доста по-добре от останалите авиокомпании. „Донякъде имахме късмет, а донякъде и смелост с решението си да започнем отново да намираме и обучаваме кабинен персонал още през ноември 2021 г. Тогава все още пътуванията бяха ограничени от мерките свързани с коронавируса“, казва O'Лиъpи. За периода януари-юни Rуаnаіr е отменила 0.3% от полетите си. Това е нищо на фона на 3.5% на Вrіtіѕh Аіrwауѕ и 2,8% на Еаѕујеt.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини