Last news in Fakti

4 Юли, 2022 14:37 1 319 2

Повечето компании ще са принудени да повишат цените

  • великобритания-
  • икономика-
  • компании-
  • цени-
  • инфлация

Лоши новини за британците

Повечето компании ще са принудени да повишат цените - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Повечето британски компании ще бъдат принудени да повишат цените в близко бъдеще поради рекордна инфлация, сочат данните на тримесечното икономическо проучване на Търговската камара на Великобритания за второто тримесечие на 2022 г.

Според проучването, 65% от компаниите планират да увеличат цените през следващите 3 месеца, което е рекордно високо и с 23 процентни пункта повече от миналата година. Очаква се само 1% от анкетираните фирми да намалят цените на продуктите и услугите си. Проучването е проведено сред повече от 5700 британски компании.

„Фирмите са изправени пред безпрецедентен брой предизвикателства поради нарастващите цени на суровините, горивата, комуналните услуги, данъците и труда. Продължаващата криза на веригата за доставки, изострена от конфликта в Украйна и блокирането в Китай, допълнително влошава ситуацията“, коментира ръководителят на изследователския отдел в Британската търговска камара Дейвид Бариер.

Повишаването на цените ще бъде най-осезаемо в търговията на дребно и едро, както и в промишления сектор, по-специално в строителството и инженеринга.

По данни на Бюрото за национална статистика на Обединеното кралство годишната инфлация в страната през април достигна рекордно високо ниво от март 1982 г. насам - 9% срещу 7% месец по-рано. Потребителските цени се повишиха с 2,5% през април след покачване с 1,1% през март. През май годишната инфлация в Обединеното кралство достигна рекордните 9,1% от 1982 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртия

    7 0 Отговор
    Ами да повишават, просто няма да купуваме. То това е и целта на занятието - инфлацията се бори само с понижаване на купуването. Ще гледаме да се задоволим с основното в скромни количества и така. Вместо да продават много продукция с малко печалба, ще се мъчат да пробутат дребни количества на огромна печалба и складовете ще стоят пълни със залежаваща стока...
  • 2 Емм

    2 5 Отговор
    Щом братовчед ми живее в Лондон 18 години и казва че всичко е ок, значи няма проблеми 😁