Отидете към основна версия

1 809 11

Румен Радев подписа договор за пренос на газ през Молдова

  • молдова-
  • газ-
  • румен радев

Това стана в столицата Кишинев

Договор за пренос на природен газ през Молдова за България подписаха директорите на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар.

Това стана в столицата Кишинев по време на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му колега Мая Санду.

Повод за посещението е 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

„Нашата цел е да бъдем единни и заедно да построим мирно и проспериращо бъдеще”, заяви Мая Санду след подписването на договора.

„България постигна значителен успех при диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи. И дялово участие в терминали за втечнен газ. Последният търг за доставки на газ - прозрачен, открит, свали два пъти цената на синьото гориво. Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. Чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север, през Гърция, България, Турция и Румъния към Молдова”, уточни българският президент.

България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да ѝ сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция, каза още Румен Радев.

„Ние извървяхме труден път към членство в Европейския съюз, знаем какви усилия са нужни, какви дълбоки реформи трябва да се правят и сме готови да споделяме нашия опит. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост с Молдова“, увери държавният ни глава.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини