Отидете към основна версия

5 760 111

Решено: Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 година

  • евро-
  • еврозона-
  • приемане-
  • росица велкова

България се отдалечава от Еврозоната

Снимка: БГНЕС

Със сигурност еврото няма да бъде прието от 1 януари 2024 година, а по-късно. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Росица Велкова. Причината - България не е изпълнила ангажиментите си към валутния механизъм II (ERM II) и не отговаря на критериите на инфлацията. За да отговори на критериите, България трябва да изпълни таргетите за инфлация. Таргетите се определят от сформирана работна група между експерти на ЕК и на Министерството на финансите правят изчисления, прогнози и очаквания за следващите месеци.

Според Велкова за овладяване на инфлацията биха помогнали съвместните проверки на цените на храните, а също и действията, които предприема Комисията за защита на конкуренцията.

Отлагането на датата за влизане на България в еврозоната вероятно ще повлияе на кредитния рейтинг на страната, каза още министърът и допълни: "Особено, ако няма яснота в следващите месеци, примерно половин година, не се внесе конвергентен доклад, който да даде перспектива, че България ще влезе в еврозоната с дата в обозримо бъдеще. Това би повлияло в негативен план както на кредитния рейтинг, така и на лихвите по дълга".

Велкова уточни още, че няма задължение датата за приемане на еврото да е 1 януари. Тоест то може да бъде прието от всяко първо число на месеца през 2025 или 2026 г., например.

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността ѝ за присъединяване към еврозоната, макар точката да е била в дневния ред. "Изслушването беше отменено, защото нашите европейски партньори смятат, че България изостава с приемането на законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията", каза Велкова.

"Европейските ни партньори считат, че България има сериозно изоставане в законодателната част, свързана с неприемане на необходимите законопроекти. Ще припомня, че това са промените в Кодекса за застраховане, Закона за мерките срещу изпирането на парите и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността". И трите законопроекта са приети само на първо гласуване в парламента, а никой от тях не е приет на второ гласуване в комисии, уточни още министърът. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ относно функционирането ѝ в условията на присъединяване в еврозоната.

Критерият за инфлацията предвижда в страната кандидат да има ценова стабилност и средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите да не превишава с повече от 1.5 % този, който съществува най-много в три държави членки с най-ниска инфлация. За изпълнението на този критерий България се нуждае от няколко месеца, обяви министър Велкова. Тя посочи, че очаква резултат от действията на Комисията за защита на конкуренцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 75 гласа.

Свързани новини