Last news in Fakti

28 Март, 2024 11:11 2 339 10

Прогноза за инфлацията в еврозоната

  • инфлация-
  • европа-
  • еврозона

Не са изключени вълни на фалити и лоши кредити

Прогноза за инфлацията в еврозоната - 1
Снимка: Shutterstock

Германският икономист Юрген Щарк, който беше член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2006 до 2011 г., както и главен икономист на ЕЦБ, вярва, че еврозоната ще изпита силно нестабилна инфлация в обозримо бъдеще, движена в голяма степен от външни фактори.

"В близко бъдеще ще се сблъскаме с доста нестабилна инфлация, движена от много външни фактори. Атаките на хусите в Червено море увеличават транспортните разходи. Веригите за производство и доставки могат отново да бъдат нарушени", каза Старк пред вестник Welt am Sonntag.

Коментирайки възможно намаляване на лихвения процент, той отбеляза, че „ЕЦБ не трябва да сигнализира за намаляване на лихвения процент все още, защото са налице структурни фактори, които поддържат цените високи в средносрочен план“. "Според мен потенциалният лихвен шок е надценен. Определено обаче има процеси, които все още не са завършени. Много компании имат бизнес модели, които не са жизнеспособни в нормална лихвена среда", каза Старк.

Възможно е да има риск от вълна от фалити, вълна от лоши кредити, което след това да се отрази на банковата система.

По-рано президентът на Bank of France (централната банка) Франсоа Вилероа дьо Гало изрази мнение, че ЕЦБ може да понижи лихвите през 2024 г., но отказа да уточни кога точно ще стане това.

На 16 януари Bloomberg съобщи, че очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията за 2024 г. са паднали през ноември от 4% до 3,2%, което е рекордно ниско ниво от повече от година и половина на рекорди. Тези данни са получени въз основа на анализ на резултатите от потребителско проучване, провеждано ежемесечно от ЕЦБ. От агенцията подчертаха, че това потвърждава прогнозите на анализаторите за бъдещото намаляване на лихвите от европейския регулатор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Пърпаримм брат му

    16 4 Отговор
    Ноември ще видите какво ги чака държавите от еврозоната...на балбукани..към дъното

    Коментиран от #2

  • 2 Пак аз

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "На Пърпаримм брат му":

    Последното сега за разпада на ЕС за ноември ли е запланувано? Купувай рубли да се подсигуриш.
  • 3 cЕИР

    10 3 Отговор
    В статията четем "инфлация в обозримо бъдеще".
    АмиГермания сами си отрязаха клона на който седят.
    Получваха години наред евтина газ и природни изкопаеми от Русия и икономиката им беше световна сила.Сега ги купуват от приятели и то скъпо.
    Ефекта е сумати немски фирми фалират.
    Пита се в задачата с кой е по-добре- неприятеля или приятелв?
  • 4 бл.134 в Zап. парк

    2 1 Отговор
    Нагоре и нагоре! Докато всичко ме се скапе и не ви пратят на война
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    2 2 Отговор
    СТЪКМИСТИКА НА КОЯТО ХОРАТА НЕ ВЯРВАТ
  • 6 оня с коня

    3 0 Отговор
    От Статията научаваме че В МОМЕНТА Инфлацията в Еврозоната е 4%,като "Вероятно" ще падне на 3,2%.И възниква въпроса:А ЗАЩО на България се поставя Ултиматум да смъкне Инфлацията до Макс 3%,за да бъде приета?Вярно че е твърде разпространен Похвата за "Мерене с различен Аршин",но разновидността за "Смятане с различно Сметало" също си я бива!

    Коментиран от #9

  • 7 Историко

    3 0 Отговор
    Византийците ги фалирахме за 600г. ссманците за 500, руснаците за 45г. , Англия ги изгонихме от ЕС за 15 г...
  • 8 Койнаджия

    1 0 Отговор
    Продавамот Уан койните на Ружа , пращам по телеграм.
  • 9 Форекс

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    В ЕС цените надолу инфлация 3,2 %-реална годишна , а в България на годишна база е над 21% реално инфлацията, като на някой стоки и недвижимости е над 100% . С малко ала-бала като "потребителска кошница" с домати от македония слиза до 4% на хартия...
  • 10 Към това ли се стремим?

    1 0 Отговор
    Към това ли се стремим? Обезценяването на Лева и Валутата към която се стреми "България"! Просто Гениално!