Last news in Fakti

29 Януари, 2024 14:21 1 155 4

Все по-малко фалшиви банкноти

  • евро-
  • банкноти-
  • копюри-
  • фалшиви

Общият брой на еврата е над 460 000

Все по-малко фалшиви банкноти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 460 000 фалшиви евробанкноти са иззети през миналата година. В 97% от случаите те са били в страните от еврозоната, се посочва в съобщение, разпространено от Европейската централна банка.

Тази цифра е една от най-ниските в историята на еврото в сравнение с общия брой банкноти в обращение. В същото време спрямо 2022 г. броят на фалшификатите се е увеличил с почти една четвърт, но тогава е имало значително по-малко транзакции в брой поради пандемията.

„Изключително малко вероятно е да се срещне с фалшификат – се казва в прессъобщението.“ През 2023 г. имаше само 16 фалшификата на милион евробанкноти. Според ЕЦБ е „доста лесно“ да се разпознаят фалшификати поради липсата на водни знаци.

Европейската централна банка напомня, че плащането с фалшификати – дори и без злонамерено – е незаконно. При най-малко съмнение трябва да уведомите полицията и банката си, се посочва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    1 2 Отговор
    Най-много фалшиво евро има в Русия. Там заменят тоалетната хартия (рублите) за по-твърда!
  • 2 Напоследък

    3 1 Отговор
    и истинските ми не са много.
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    1 1 Отговор
    😂 😂 😂 Всички евробанкноти са фалшиви... Лично мой случай. Клиент ми плаща 600 € с банкноти по 50 € изтеглени от УниКредит.. След 2-3 часа отивам да ги внеса на сметката си в УниКредит автомата ми ги изхвърля. Отказах се да ги пускам втори път и така си отидоха в пазара.
  • 4 тиквенсониада

    1 0 Отговор
    Проблемът не е толкова във фалшивите пари , а в това , че парите се концентрират по ЧЕКМЕДЖЕТАТА на точно определени Тикви , Тулупи , Шопари , Шайки и Магнитни Прасета ! И това става с негласното одобрение и мълчаливото съгласие на тези , които съвсем скоро ПРОТЕСТИРАХА срещу същите паразити ! Какво затвори очите и устите им сега ? Нима ПАРАЗИТИТЕ се превърнаха в ДОБРОДЕТЕЛ ?