Отидете към основна версия

18 126 81

Вече и у нас може да печелите пари от върната бутилка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Получавате по 5 стотинки на шише или кен

Кръгова икономика и депозитна система – последните години все повече се говори за нея, но за съжаление малко се прави. До 2025 г. България е задължена, като държава член на Европейския съюз (ЕС) да въведе депозитната система. Европейската директива гласи, че до 2025 г. страната ни трябва да рециклира 75% от пластмасовия амбалаж, а до 2030-та този процент трябва да е 90%. Една сега – краят на март 2023 г. от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), обявиха, че до края на седмицата ще има избран изпълнител за интегриране на национална депозитна система в страната и до средата на месец май ще бъдат представени резултатите от нея.

Първата крачка, обаче не е на държавата, а на бизнеса. Двес две от най-големите търговски вериги у нас, който вече имат внедрена депозитна система в други държави, решиха пилотно да я пуснат и у нас.

В 10 магазина на Lidl и 5 търговски обекта на Kaufland граждани на столицата и част от големите български градове, ще могат да връщат бутилки. В по-големите магазини са поставени по 2 броя машини, за да могат двама души едновременно да връщат бутилки. Условията са бутилките да са до 3 литра и да не са от олио, мляко или други подобни течности. Причината е чисто хигиенична. Клиентът, върнал бутилка, ще получи 5 стотинки за нея. „След доста анализи, решихме, че 5 стотинки за тестовата фаза е добро начало. Този депозит под формата на ваучер клиентите ще могат да използват при пазаруването си“, каза Милена Драгийска, управител на една от веригата магазини, въвела пилотния проект на депозитната система. В зависимост от това колко бутилки връща, след като система му ги приеме, той получава талон с баркод. Тук има някои ограничения. Първото е, че въпросният талон не може да бъде осребрен, а стойността му може само да бъде приспадната от сметката, направена в съответния магазин. „В пилотна фаза сме и не във всичките ни 116-те магазина има свързаност между автоматите и касовите апарати. Също така приехме ангажимент и към индустрията, че реализираме изолиран пример, да обобщим заедно резултатите и след това да направим цялостна свързаност“, каза специално за ФАКТИ Дгарийска.

Второто ограничение е, че талонът може да бъде използват единствено във филиала на магазина, в който са върнати бутилките и съответно е издаден талона.

Третото ограничение е, че максималната стойност на един талон е 2 лева. Ако бъдат върнати бутилки на стойност над 2 лева, то системата издава втори талон.

Четвъртата особеност е, че полученият ваучер може да бъде използван в рамките до 90 дни от неговото издаване.

Бутилките и кеновете трябва да бъдат с ненарушена цялост (бел. ред. не трябва да са смачкани) могат да са с или без капачка. Тези, които не бъдат приети от системата се изхвърлят разделно. За момента не се приемат стъклени бутилки.

„Тези опаковки са ресурс и като такъв, той трябва да бъде върнат отново в икономиката – да бъде рециклиран и оползотворяван. Именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи. Именно такъв тип пилотни проекти ще спомогнат за въвеждането на Национална система за депозита, който вече е факт в редица държави членки“, каза заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която беше на официалното представяне на пилотният проект.

„Стъпката, която се прави с пускането на този проект, е още една крачка към по-зелена икономика на България. От една страна се защитава околната среда, а от друга – пестим средства“, каза посланикът на Германия у нас Ирене Планк. „Рециклирането е процес, който касае не само производителите и търговците, но и нас като граждани“, допълни тя.

Пилотният проект е безсрочен, „но при него трябва да надграждаме, т.е. след първия и втория месец да видим какво се случва, как функционират всички процеси, какъв е отзвукът при потребителите, дори да си зададем въпроса и за 5-те стотинки, и за натоварването, колко биха били“, допълни Драгийска. Тя уточни, че извозването на амбалажа ще става чрез логистиката, която обслужва магазините. Събраните бутилки и кенове ще бъдат събирани в основните бази на двете вериги – Елин Пелин и Пловдив. Там ще бъдат балирани и оттам отиват към преработвател, който да ги превръща в рециклат. Последният също се намира на територията на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.

Свързани новини